Mesni obrok za novo leto povečan

Za novo leto je g. Visoki komisar odobril zvišati obrok mesa za 50%. Prav tako je odobril, da smejo gostilne in restavracije pripravljati na dan novega leta mesna jedila.

Slovenec, 31. decembra 1941

Slovenci!

V resnem času se ob novem letu z resno besedo obračamo do vas. Gre za to, da naš narod ohrani sebe in svoje duhovne in gmotne dobrine, ki si jih je s stoletnim trudom in žilavo vztrajnostjo pridobil. Zategadelj je vse, kar slabi in izpodjeda narodovo moralno moč in duhovno kulturo, kar ogroža življenj in imetje rojakov, pravi zločin nad narodom.

Z globokim obžalovanjem in brdko skrbjo opažamo, da so se v zadnjih mesecih dogajala dejanja, ki narodu niso ne v čast ne v korist, pač pa so povzročila mnogo zla. Zlasti so obsodbe vredni umori, ki so jih izvršili posamezniki, bodisi sami od sebe ali po naročilu ljudi, ki si prisvajajo celo oblast nad življenjem in smrtjo. Umor je zločin. Zdravemu nravnemu čutu našega naroda je bil in je umor gnusoba.

Ko stopamo v novo leto, želeč si sreče in božjega blagoslova, se ovedimo: Resno in vztrajno delo, ki ga vsak vrši na svojem mestu in v svojem poklicu, je pravo junaštvo. Z jasnim pogledom in trezno mislijo presojajmo, kaj je narodu v pravo in trajno korist, in ne dajmo se zvoditi raznim vabljivim, a slepim sirenskim glasovom.

Jutro, 1. januarja 1942

Začeli smo novo leto

Ljubljana, 2. jan. Stopili smo v novo leto Gospodovo 1942. Kako težko so ljudje na Silvestrovo čakali polnoči, ko bo življenje prestopilo prag v novo leto! Veliko jih je bilo zamišljenih, kajti staro leto jim je prineslo marsikatero razočaranje. Življenje se spreminja po svojih točno označenih poteh. Kdo bi se jim mogel upirati?

Na letošnje Silvestrovo je bilo po javnih lokalih kaj malo ljudi. Po večini so bili zbrani doma v družinskem krogu. Skrbni očka je prinesel domov eno ali dve steklenici dobrega vina, gospodinja je tudi pripravila družinici kaj dobrega za pod zob, tako da bodo vedeli vsi v družini, da je Silvestrovo zadnji dan v letu in da bo čez nekaj ur novo, mlado leto 1942. (…) Tudi letos je bilo na Silvestrovo veselo, pa kdo bi ljudem zameril, če so na prvi dan v letu veseli!

Slovenski dom, 2. januarja 1942

Ljubljančani so silvestrovali v velikem številu

Ljubljana, 2. januarja. Nestrpno so ljudje kot vsa leta doslej zaradi posebnih želja pričakali novega leta dan. Silvestrovo, dan, ko se staro leto poslavlja od nas in ko stopamo v nov čas, si pač po stari navadi voščimo: Srečno.

Silvestrovali pa smo po stari navadi. O polnoči, ko je odbila ura dvanajst, so si segli v roke in po stari navadi trčili s kozarci. Do zadnjega trenutka so ljudje zvečer izrabili svobodne minute po mestnih gostinskih lokalih, kjer je bilo sila živahno, da si težko dobil prost sedež. Staro leto se je poslovilo od nas, z njim pa tudi dnevi, ki smo jih doživeli. Mnogo dogodkov bo šlo v pozabljenje, mnogokaj pa bomo ohranili v spominu na leto 1942; mnogi se ga bodo spominjali z žalostjo, drugi pa spet z veseljem. (…)

Tudi letošnji Silvester smo praznovali v tem znamenju. Vse ostalo Silvestrovanje, razen do policijske ure po gostinskih obratih, se je odigravalo v zasebnih stanovanjih. (…)

Slovenski dom, 1. januarja 1943

V novo leto 1944!

Pred nami je leto 1944., leto največjih zgodovinskih odločitev, leto dokončnega osvobojenja in zedinjenja slovenskega naroda. Z novim žarkim upanjem in neporušljivo vero v našo skorajšnjo in popolno zmago, z novo nezlomljivo voljo, dokončati započeto veliko delo, stopamo v nove dni. Z vedrim srcem smo pripravljeni na nove napore in nove žrtve, ki bodo še potrebne za dosego naših velikih ciljev. Prepričani smo, da se bo v tem letu odigralo poslednje dejanje sedanje svetovne drame in da bomo prejeli za naše trpljenje popolno nagrado, to je svobodo. (…) To leto bo in mora kronati naše skupne napore in žrtve s končnim uspehom. Želimo vam srečno in borbenih uspehov polno novo leto!

Slovenski poročevalec, 1. januarja 1944

Na prehodu iz starega v novo leto

Ljubljana, 1. januarja. Prehod iz starega v novo leto je Ljubljana letos praznovala v podobnem vremenu kakor božične praznike.

Kljub vojnim časom so Ljubljančani tudi letos v skladu z razmerami proslavili prihod novega leta. Silvestrovali so večinoma v domačem krogu, kjer so ure naglo potekale v prijetnih pomenkih, družabnih igrah in domačih zabavah. Davi se je zato Ljubljana prebujala bolj pozno. Proti poldnevu so bile ulice že razgibane in celo promenada je bila dokaj živahna. Popoldne so se Ljubljančani zatekli po razvedrilo v gledališče in kinematografe, mnogi pa so se zadovoljili z obiskom kavarn in gostiln. (…)

Slovenski narod, 2. januarja 1945

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.s