Le nekaj minut je še manjkalo do odprtja vrat Odra pod zvezdami v Lutkovnem gledališču. Med čakajočimi je bila množica otrok, tudi osnovnošolki Eva Maler in Lina Berlec, ki sta se veselili predstave Vihar v glavi in trenutka, ko bosta dobili priznanji za faco leta, ki jo je organiziral spletni časopis za otroke Časoris. Ta je namenjen, kot so zapisali organizatorji, otrokom, ki spreminjajo svet okoli sebe. Med te so uvrstili tudi Evo in Lino, ki sta vešči pisanja in sta aktivni na več področjih.

Ljubiteljici filmov in knjig

»Pisala sem recenzije knjig v Časorisu, o knjigi Čudo avtorice R. J. Palacio v prevodu Boštjana Gorenca Pižame in Pestrni Franceta Bevka, pa še nekaj člankov o knjigah sem napisala, ki jih še nisem objavila,« je dejala Eva Maler in med tem, ko je govorila, počasi in skrbno izbirala besede. Dodala je, da izredno rada bere.

»Imam veliko najljubših knjig, težko se je odločiti za eno ali dve. Zelo sta mi všeč Čudo in Zgodovina Slovenije v stripu,« je omenila tudi knjigo Žiga X. Gombača in Ivana Mitrevskega. Šestošolka rada riše, izdeluje kipe, rada ima zgodovino, geografijo in likovno vzgojo, prebira novice, najraje črno kroniko.

»Včasih kaj preberem in si potem to želim postati, včasih pa gledam film in mi začne delovati domišljija. Ko bom velika, bi rada bila pisateljica, arheologinja, kiparka, slikarka ali odvetnica, morda pa tudi policistka, zato me zanima črna kronika,« je dejala. To je veliko zanimanj za osnovnošolko. Ima sploh kaj časa za brezdelje? »Vse to rada delam, zato mi ni težko,« je odgovorila.

Podobno kakor leto dni starejša Lina Berlec, ki pravi, da je snov v šoli zahtevna in da si lahko odpočije šele ob koncu tedna. Vendar tudi ona z navdušenjem razvija svoje talente.

»Ko sem bila na poletnem počitniškem varstvu, smo snemali grozljivko. Igrala sem vlogo otroka, ki ga ugrabijo,« je dejala in povedala, da je prav tako na temo filma napisala članek za Časoris. Otroke je spraševala, ali radi gledajo filme in kakšni so jim najbolj všeč. »Povedali so mi, da imajo filme radi, a da imajo čedalje manj časa. Najraje imajo komedije, tudi grozljivke in bolj realistične filme,« je dejala in dodala, da velikokrat kaj ustvari iz odpadnega materiala, prebira novice na spletu, še posebno pa jo privlači igra. »Zelo rada igram, tudi na različnih šolskih prireditvah. Grozljivke so mi všeč, a me zanimajo tudi druge zvrsti. Upam, da bom nekoč postala igralka. Všeč mi je, da se lahko vživiš v drugega človeka v igri in da lahko ljudem pošlješ neko sporočilo.«

Faca leta ni le ena

Poleg Eve Maler in Line Berlec je priznanje, da so face, dobilo še več otrok različnih talentov, zanimanj in dosežkov, ki so jih vsak mesec v iztekajočem se letu razglasili za faco oziroma face meseca. Sprva so organizatorji, kot je povedala urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc, po ameriškem zgledu nameravali razglasiti eno faco leta. Potem so tudi po pogovorih z nekaterimi šolami sklenili, da je nadebudnežem bolje sporočiti, da je pomembna skupnost, kot jih napeljevati k individualizmu, kajti tekmovalnosti med njimi je že sicer preveč.

»Pomembno se mi zdi opozoriti, da je med nami veliko otrok, ki si zaslužijo priznanje in zahvalo. Meni predstavljajo upanje in optimističen pogled v prihodnost. Prepričana sem, da je še veliko otrok, ki jih ne poznamo, a si prav tako zaslužijo priznanje. Še več bi jih morali prepoznati,« je dejala Sonja Merljak Zdovc in dodala, da skušajo v Čaosrisu resne novice otrokom predstaviti v njim razumljivem jeziku.