V mestu Tianjin na severovzhodu Kitajske se je za zaprtimi vrati v sredo začelo sojenje njenemu možu Wangu, ki je že tri leta v zaporu. Oblasti mu ne dovolijo stika z družino, niti odvetniki, ki bi si jih sam izbral, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je povedala Li Wenzu za dpa, so jo varnostniki in civilisti obkrožili in jo potisnili daleč vstran od sodišča.

V peticiji je s podporniki pozvala vrhovno sodišče k preiskavi, kako sodišče v Tianjinu vodi proces proti njenemu soprogu, ki po njeni oceni traja že predolgo. Prav tako nasprotujejo tajnosti sojenja, ki ga je sodišče upravičilo z »državnimi skrivnostmi«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

42-letni Wang Quanzhang, ki je kot odvetnik zastopal politične aktiviste in ljudi, ki so jim zasegli zemljišča, je izginil v drugi polovici leta 2015 med obsežno čistko, usmerjeno proti kritikom komunističnih oblasti na sodiščih.

Januarja letos so ga obsodili zaradi »rušenja državne oblasti«. Od takrat družina o njem ni imela nobenih informacij, nato pa so v ponedeljek soprogo odvetniki, ki so mu jih dodelili na sodišču, seznanili, da se bo čez dva dni začelo sojenje. V sredo ji nato niso dovolili zapustiti stanovanja v Pekingu, ko se je hotela udeležiti sojenja.

Wang je delal za sedaj že zaprto odvetniško firmo Fengrui v Pekingu, ki je bila na Kitajskem znana po sprejemanju zahtevnih primerov in zastopanju političnih aktivistov, vključno z umetnikom Ai Weiweijem. V primeru obsodbe mu grozi dosmrtni zapor. Kdaj bo izrek sodbe, ni znano. Zaskrbljenost, ker mu niso dovolili stikov z odvetniki po njegovi izbiri, je danes izrazila nemška komisarka za človekove pravice Bärbel Kofler. Izpostavila je, da pod takšnimi pogoji ni mogoče voditi poštenega sojenja.

Li Wenzu se je maja sestala z nemško kanclerko Angelo Merkel, ko je bila ta na obisku na Kitajskem. To je bila sicer izjema, saj se voditelji držav med obiskom na Kitajskem praviloma izogibajo javnim izjavam glede stanja človekovih pravic na Kitajskem.