»Sirske vladne sile vabimo, da prevzamejo nadzor nad območji, s katerih smo se umaknili, predvsem v Manbidžu in nam pomagajo braniti ta območja pred turško invazijo,« so zapisali v YPG, katere pripadniki prevladujejo v koaliciji sirskih upornikov Sirske demokratične sile (SDF). Tiskovni predstavnik sirske vojske je kasneje potrdil, da je vojska vstopila v mesto, oddaljeno približno 30 kilometrov južno od turške meje. Tam so že izobesili sirsko zastavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V televizijskem prenosu je dodal, da bo cilj vojske, da zatrejo terorizem in premagajo vse napadalce in okupatorje. Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice je več kot 300 pripadnikov režimskih sil nameščenih predvsem na obrobju mesta, kjer naj bi bile sicer še vedno nameščene ameriške in francoske enote.

Kurdska milica YPG je sirsko vojsko pozvala k pomoči, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik vseh 2000 ameriških vojakov iz Sirije, ki milici pomagajo v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS). Ankara je po napovedi na meji z državo namestila okrepitve ter proti Mandžibu napotila sebi zveste sirske upornike. YPG je predstavljala hrbtenico ameriškega boja proti IS v Siriji. Trenutno se borijo proti skrajnežem na skrajnem vzhodu države, kjer so še zadnji ostanki IS. Zaradi ameriškega odhoda iz Sirije pa bo kurdska milica sedaj izpostavljena Turčiji. Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, pomeni poziv YPG sirski vojski pragmatično oblikovanje novega zavezništva, ki bo sicer omejil kurdska prizadevanja za avtonomijo, a bo pripomoglo k čim manjši izgubi ozemlja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer že 12. decembra napovedal ofenzivno proti YPG na severu Sirije. Prejšnji petek pa je sporočil, da bodo operacijo preložili. V začetku tega tedna je Ankara kljub temu na mejo s Sirijo poslali okrepitve, na območje Mandžiba pa poslala sirske upornike, ki jih podpira. Erdogan je pred tem obljubil uničenje džihadistov Islamske države in YPG na severu Sirije. Rusija je vstop sirskih sil v Manbidž že označila za pozitiven korak. »Zagotovo bo to prispevalo k stabilizaciji razmer. Povečanje območja pod nadzorom vladnih sil (...) je brez dvoma pozitiven trend,« je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sirski režim letos z več uspehi

Sirski režim je letos dosegel številne uspehe skoraj osem let po začetku vojne, ki je terjala več kot 360.000 življenj. Medtem ko se je Damask pred tremi leti z zadnjimi močmi držal na oblasti, ko je nadzoroval le tretjino države, si je letos opomogel in pod nadzor spravil večji del Sirije. Uspeh sirskega predsednika Bašarja al Asada je viden tudi na drugih področjih, tako so ponovno odprte glavne transportne povezave, krepijo se tudi napori za obnovitev uničene infrastrukture. Na diplomatskem področju je država ta teden doživela uspeh s ponovnim odprtjem veleposlaništva Združenih arabskih emiratov v Damasku, podobno potezo je že napovedal Bahrajn.