Odgovornost za to Trumpu pripisuje 47 odstotkov odraslih Američanov, medtem ko demokrate v kongresu zanjo krivi 33 odstotkov. Sedem odstotkov vprašanih krivce vidi v republikanskih kongresnikih, kaže anketa, ki so jo opravili med 21. in 25. decembrom.

Zaprtje vladnih agencij je sprožila Trumpova zahteva, da dogovor o financiranju vlade vključuje pet milijard davkoplačevalskega denarja za zid, ki ga želi zgraditi na meji z Mehiko. Temu nasprotuje večina demokratskih kongresnikov, pa tudi nekateri republikanski. Zid naj bi v celoti po ocenah stal 23 milijard dolarjev.

Kot še izhaja iz v četrtek objavljene javnomnenjske raziskave, je le 35 odstotkov vprašanih za to, da se izdatki za zid vključijo v kongresni dogovor o financiranju vlade. Le 25 odstotkov vprašanih pa je podprlo Trumpovo odločitev, da financiranja dela vlade ne odobri, dokler ne bodo zagotovljena sredstva za zid.

Zaprtju vlade ni videti konca

Oba domova ameriškega kongresa sta se v četrtek kratko sestala, a razšla brez dogovora za rešitev problema financiranja vlade, zaradi katerega je od sobote moteno delo vlade, ker kongres predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ne odobri petih milijard dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Nov poskus dogovora naj bi sledil 2. januarja.

Tako so sporočili iz senata v četrtek, a po poročanju agencije Reuters je resnejše poskuse za dogovor pričakovati od 3. januarja, ko bodo večino v predstavniškem domu prevzeli demokrati. Ti pa gradnji zidu odločno nasprotujejo, tako da bi se lahko kriza podaljšala globoko v januar, opozarjajo poznavalci.

Več ključnih ameriških vladnih agencij od sobote nima zagotovljenega financiranja, ker je Trump prav zaradi sredstev za omenjeni zid zavrnil podpis dogovora o kratkoročnem financiranju dela agencij vlade, ki so ga dosegli demokrati in republikanci v senatu. Kljub več srečanjem kongresniki doslej dogovora niso dosegli, Trump pa vztraja pri zidu, ki naj bi skupno stal okoli 23 milijard dolarjev.

Delno zaprtje vlade, ki je prizadelo okoli četrtino vladnih agencij z 800.000 zaposlenimi, je imelo doslej omejen vpliv. Deloma tudi zaradi trenutnih praznikov in posledičnih počitnic, a bi se to znalo kmalu spremeniti.

Vladne agencije so v četrtek že začele obveščati javnost o motnjah pri delovanju. Agencija za izredne razmere je tako sporočila, da ne bodo mogli obravnavati novih zavarovalnih polic za primer poplav, kar bi lahko vplivalo na prodajo nepremičnin.