Slovenijo bo na 13. izvedbi tekaške novoletne turneje Tour de Ski zastopalo pet tekačic (Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Eva Urevc, Anamarija Lampič) in Miha Šimenc. Program Toura je za večino kot nalašč. V prvih treh dneh bosta dva drsalna sprinta, tudi za uvod jutri v Toblachu/Dobbiacu v Dolomitih.

Po tekmi svetovnega pokala v Davosu, kjer je peterica z izjemo Lampičeve pritekla med prvih dvajset v svetovnem pokalu, je v tekaških vrstah zakrožila bolezen. Državna prvakinja in podprvakinja v sprintu Lea Urec in Vesna Fabjan sta zboleli tik po prvenstvu 18. decembra v Planici. Katja Višnar, ki je na zadnji tekmi pokala v Davosu pritekla peto mesto, najboljši slovenski dosežek decembra, je podlegla med božičnimi prazniki. Ob bolezni sina Ludviga in partnerja Ola Vigna Hattestada, ki je kot trener prinesel v reprezentanco norveško perfekcijo prvakov, se je več dni trudila s preventivo. »Ne morem narediti, da nisem v stiku z njima. Treniram manj intenzivno,« je pripovedovala med tekom, ko smo jo srečali na Rudnem polju, preden je za nekaj dni obležala. Okrevanje je bilo nemara tudi zaradi preventive hitrejše in včeraj se je odpravila na Južno Tirolsko. Dva drsalna sprinta, drugi v dolini Val Mustair v Švici na novoletni dan, sta preveč mikavna. Dober znak za Katjo je tudi to, da sta ob podobnih zdravstvenih težavah Eva Urevc in Vesna Fabjan zadnja dneva na Pokljuki trdili, da bolezen ni pustila večjih posledic. »Sem motivirana. Tudi drugi tekmovalni dan v Dobbiacu (10 km drsalno) bi lahko dobro odtekla, saj trasa ni preveč hribovita,« je pred odhodom razmišljala Eva Urevc, glede na potencial ena od tekačic prihodnosti.

Začetek turneje posebno nestrpno čaka Vesna Fabjan. »Dobbiaco je zame skoraj domača tekma. Je najbliže Sloveniji, vedno pride veliko slovenskih navijačev in tam sem dosegla že lepe uspehe. Je eno mojih najljubših prizorišč,« je bila navdušena na Pokljuki. V Pusterški dolini je bila že peta pred sedmimi leti, ob tem pa tudi šesta, sedma in deveta. Trasa čez streho tekaškega centra ob zadnjih slovenskih kozolcih ji ustreza. Ob tem je ena od pionirk Tour de Ski, saj je bila tudi na startu prve izvedbe na stadionu v Münchnu na silvestrovo 2006: »Ni nas več veliko, ki smo še aktivne. Nisem bila na vseh izvedbah, a nas verjetno tokrat ne bo prav veliko s krstne tekme.« Mogoče bo celo edina, ne najstarejša. In kakšen je Tour de Ski v njenih očeh? »Po tekmovalni plati se vse vrti okoli zaključnega vzpona na Alpe Cermis. Tisti, ki jim je skupna uvrstitev prioriteta, vsi gledajo večinoma proti zadnjemu dnevu. Od preostalih pa nas bo tudi letos zelo veliko, ki bomo zapustili turnejo po treh dneh. Verjetno bo znova okoli trideset tekačic, ki bodo vztrajale do konca. Specializacija, kot v kolesarstvu, je v tekih na Touru očitna.«

Anamarija Lampič je lani z uvrstitvami med deseterico reševala ugled Slovenije, ki jo je v uvodnih letih gradila Petra Majdič. Za Lampičevo ni pretirano uspešen december, a je to ne skrbi. Že pred prvimi tekmami v novembru je opozarjala, da običajno stopnjuje tekmovalno pripravljenost. Tako je bilo tudi lani, ko je zablestela na uvodnem delu Tour de Ski. Na praznik samostojnosti in enotnosti je tekmovala še na državnem prvenstvu v sprintu štafet na Pokljuki in z Anito Klemenčič prepričljivo slavila v svoji paradni disciplini letošnjih olimpijskih iger (6. mesto). »Krvna slika po tekmah v Davosu ni bila najlepša in pred odhodom na Tour me čaka nov pregled. Od tega bo tudi odvisno, kako si bom zastavila cilje in ali grem prvič tudi proti dolini Fiemme,« je pojasnila. Alenka Čebašek je ob Mihu Šimencu, ki premika mejnike moškega teka, edina, ki je po Davosu izpeljala vadbeni ciklus. Bila je na pripravah v Ramsau, izpustila državna prvenstva in je tudi po sposobnostih dovolj vsestranska, da bi lahko bila v vrhu tudi skupnega seštevka Tour de Ski. Pred leti je tudi v posamezni etapi v Oberhofu za nekaj sekund zgrešila zmagovalni oder. Zelo pomembno vlogo ima tudi tekmovalna podpora, ki pa je v slovenski reprezentanci zaradi proračuna omejena v primerjavi z bogatimi velikimi reprezentancami. Stabilne vremenske razmere bi bile skoraj predpogoj konkurenčnosti vseh sedem dni. Tour de Ski je tudi turneja bogatih.