Potem ko je bil Peter Prevc tri dni na bolniški zaradi lažje viroze in je tudi izpustil nastop v nedeljo na državnem prvenstvu v Planici, je zbolel Timi Zajc. Osemnajstletnik je glede na trenutno formo in deseto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala prvi adut slovenske reprezentance za 67. novoletno turnejo. Na državnem prvenstvu v Planici je bil v obeh serijah najboljši in je zasluženo ubranil lanski naslov. »Zdravstvena služba mu je predpisala močne antibiotike. Upam, da bo nared za sobotni začetek turneje s kvalifikacijami. Bolezen se mu pozna na moči, saj pravi, da se počuti mlahavega in brez energije. A ne glede na trenutne zdravstvene težave je Timi še vedno naš prvi adut, ki je najbolj stabilen na skakalnici,« nam je včeraj popoldne v telefonskem pogovoru povedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Slovenska reprezentanca je štirinajstdnevni premor v svetovnem pokalu izkoristila za trening v Planici na 140-metrski skakalnici, ki je prekrita s snegom, in v Kranju na 109-metrski, kjer je ledena zaletna smučina in doskočišče iz plastike, ki so ga po včerajšnjem treningu začeli pripravljati za zimo. »Naredili smo vse, kar smo načrtovali. Fantje so pilili tehniko in testirali opremo, predvsem drese. V Planici je bil poudarek na letenju, po dveh dneh prazničnega premora pa smo se vrnili za dva dni v Kranj, ker smo potrebovali trening s poudarkom na odskoku. Glede na to, kar so pokazali na treningu, se na turnejo odpravljamo z dobrim občutkom,« je pojasnil Bertoncelj. Danes bo v Nemčijo odpeljal brata Petra in Domna Prevca, Timija Zajca, Jerneja Damjana, državnega podprvaka Anžeta Semeniča in Bora Pavlovčiča, ki je na državnem prvenstvu s tretjim mestom dobil interni dvoboj z Anžetom Laniškom za mesto v ekipi za turnejo štirih skakalnic.

Na državnem prvenstvu je najslabšo formo šele z devetim mestom pokazal Domen Prevc. »Njegov začetek na treningih na Bloudkovi velikanki je bil soliden, nato pa je začela kakovost skokov padati. Na tekmi je skakal tako, kot to počne na velikanki. V Kranju se je na dveh treningih vrnil k osnovam skokov in sem zadovoljen. Vadil je tudi doskok v telemark,« je o najmlajšem izmed bratov Prevc pojasnil Bertoncelj. O najstarejšem Petru je povedal: »Po treh dneh premora so bili njegovi skoki na treningu normalni. Če bo na turneji po tehnični plati pokazal enake skoke brez večjih napak, kot jih je na treningu, bomo z njegovimi nastopi zadovoljni.«

Za Petra Prevca bo turneja jubilejna deseta. »Že zaradi jubileja bo nekaj posebnega. Ker nisem v krogu favoritov, grem na pot umirjeno. Ničesar ne obljubljam,« pravi Peter Prevc, skupni zmagovalec leta 2016. Cilj slovenske reprezentance na turneji, ki je prvi vrhunec sezone in tudi najtežji del zime s po štirimi kvalifikacijami in tekmami v devetih dneh, je uvrstitev do šestega mesta v skupnem seštevku.