Kolesar Primož Roglič

Za njim je še eno zgodovinsko leto po preobrazbi iz smučarja skakalca v kolesarskega zvezdnika na največjih dirkah. Zmagal je na največjih spomladanskih etapnih dirkah po Baskiji in po Romandiji ter pred navdušenimi domačimi gledalci po Sloveniji. Vrhunec sezone je bila zmaga v najtežji, 19. etapi dirke po Franciji, ko je konkurenco zlomil na zahtevnem spustu. Je enajsti na obeh lestvicah Mednarodne kolesarske zveze.

Biatlonec Jakov Fak

S srebrno kolajno v klasični biatlonski preizkušnji na 20 kilometrov je poskrbel za najodmevnejši slovenski dosežek na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji. Uspeh ima še dodatno težo, saj se je med elito vrnil po dveh sezonah velikih zdravstvenih težav. Pod vodstvom trenerja Uroša Velepca je blestel tudi v svetovnem pokalu, kjer je bil 31-letni as trikrat na stopničkah, v skupnem seštevku pa šesti.

Deskar na snegu Žan Košir

Štiriintridesetletni Tržičan je potrdil sloves tekmovalca za velike tekme v deskanju na snegu. Dvema srebrnima olimpijskima kolajnama iz Sočija 2014 je dodal bron v paralelnem veleslalomu v Pjongčangu, s čimer je po številu odličij postal najuspešnejši slovenski zimski olimpijec. Uspeh je dosegel po velikih težavah z zdravjem, ki so bile tako hude, da se je spogledoval že s koncem kariere. Zdaj se že ozira proti Pekingu 2022.

Športna plezalka Janja Garnbret

Za devetnajstletno Korošico je izjemno leto. Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku je dvakrat postala prvakinja (balvansko plezanje, kombinacija – olimpijska disciplina) in enkrat podprvakinja (težavnostno plezanje). Čeprav je opravljala maturo (prav dober uspeh), je že tretje leto zapored postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter bila četrta v balvanu.

Judoistka Tina Trstenjak

Srebrna kolajna na evropskem prvenstvu v Izraelu in bronasta na svetovnem v Azerbajdžanu sta le nadaljevanje izjemne serije, ki jo je 28-letna judoistka začela leta 2014. Od takrat je na vsakem velikem tekmovanju osvojila kolajno, skupaj jih je nanizala že deset. S trenerjem Marjanom Fabjanom že kujeta taktiko za olimpijske igre 2020 v Tokiu, kjer bo branila zlato, zato konkurenci še ne razkrivata vseh adutov.

Nogometaš Jan Oblak

V klubskem dresu je za njim še eno izjemno uspešno leto. Z Atleticom Madrid je osvojil evropsko ligo, evropski superpokal, se uvrstil v osmino finala lige prvakov in že tretjič prejel nagrado za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v španskem prvenstvu. Če se 25-letni Škofjeločan ne bi izogibal igranju za reprezentanco s puhlimi izgovori o poškodbi, medtem ko je za klub redno branil, bi bil na naši lestvici uvrščen precej višje.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol

Letošnje leto je bilo za jadralki portoroškega Pirata le etapa na poti do olimpijske kolajne v Tokiu 2020. Sezono v razredu 470 sta začeli z zmago na tekmi svetovnega pokala v Miamiju, nato pa osvojili zlato kolajno na evropskem prvenstvu v Bugrasu v Bolgariji. Čeprav je morala Veronika Macarol sredi sezone na operacijo kolena, sta na svetovnem prvenstvu na Danskem z desetim mestom izpolnili olimpijsko normo za Tokio.

Odbojkarska reprezentanca Slovenije

V premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu je osvojila dvanajsto mesto, potem ko so dosegli po štiri zmage in poraze. Čeprav vodstvo odbojkarjev ni bilo povsem zadovoljno z izkupičkom, so edina reprezentanca v ekipnih športih, ki letos ni razočarala. Košarkarji in rokometaši se niso uvrstili na svetovno prvenstvo, hokejisti so obtičali v skupini B, nogometaši so v ligi narodov padali v klet evropskega nogometa.

Alpska smučarka Ilka Štuhec

Bojevita Štajerka se je veličastno vrnila po poškodbi, zaradi katere je izgubila olimpijsko sezono. Potrebovala je zgolj tri tekme, da je ujela zmagoviti val kar z dvojčkom zmag v smuku in superveleslalomu v Val Gardeni. Vse skupaj je polepšal še veleslalomist Žan Kranjec s prvo zmago v karieri v svetovnem pokalu v Saalbachu.