Tik pred prazniki so se v sejni sobi občinske stavbe v Cerkljah sestali predstavniki občine, policije, redarjev, RTC Krvavec, gostincev in drugih podjetnikov ter nekateri občinski svetniki. Tema so bile hude težave s parkiranjem, ki bi jih novi lastnik Krvavca, podjetnik Janez Janša, rad reševal drugače kot doslej. Tako je Janša z gostinci (okoli deset jih je na Krvavcu) dosegel, da prispevajo k stroškom avtobusnega prevoza smučarjev do spodnje postaje kabinske žičnice, od občine Cerklje pa zahteva, da prav tako sodeluje pri reševanju težav s parkiranjem.

»Problem je star 30 let, mi pa se zdaj ne želimo prepirati, ampak iščemo rešitve. Na Krvavcu smo povezani in želimo dolgoročno rešitev parkiranja pod Krvavcem,« je povedal Janez Janša.

Župan Cerkelj Franc Čebulj je odločno zavrnil možnost, da bi težave zasebnika reševala občina, z utemeljitvijo, da to preprosto ni dovoljeno. »Gostincem sporočam, da so dobili na Krvavcu lastnika, ki nas želi skregati med sabo. Če bi sledil njemu, bi morala občina slehernemu zasebniku reševati problem parkiranja, kar je seveda absurdno,« je bil oster župan.

Krvavec parkirišč sploh nima

Dejstvo je, da je novi lastnik Krvavca ob spodnji postaji žičnice celo občinsko zemljišče preprosto spremenil v »VIP-parkirišče« za tiste, ki to plačajo posebej, in o tem občine ni niti obvestil. Prav tako se je med razpravo izkazalo, da RTC Krvavec svojih parkirišč sploh nima oziroma jih ima izredno malo, vse drugo so zasebna zemljišča in jih mora podjetje najeti – tudi od države, ki je lastnica zemljišča v Cerkljah. S tem pa je povezan tudi (ne)red na parkiriščih. Vse dvome o tem, kdo ga je dolžan in pristojen urejati, je razblinil Mitja Herak, šef medobčinskega inšpektorata, katerega redarji delajo tudi pod Krvavcem.

»Redarji ne bodo urejali dogajanja na zasebnih zemljiščih, ampak samo na javnih površinah, tako kot nalagajo predpisi. Dejansko RTC Krvavec sploh nima v lasti parkirišč, kar je osnovni problem,« je povedal Herak. Tudi Andrej Pavlin s Policijske postaje Kranj je poudaril, da mora policija skrbeti za promet, ki mora biti neoviran do Šenturške Gore pod Krvavcem. »Tam in v drugih naseljih živijo ljudje, ki morajo imeti dostop po javni cesti, in mi bomo za to poskrbeli ne glede na smučarje,« je zatrdil Pavlin.

V preteklosti razmišljali tudi o parkirni hiši

Gostinec Jože Štupar je želel izvedeti, kaj se je z novim lastnikom spremenilo oziroma kaj povzroča probleme. Župan Čebulj je pojasnil, da je gostincem pri pridobivanju uporabnih dovoljenj prav RTC Krvavec jamčil, da imajo dovolj parkirnih mest. Čebulj je nato dodal, da so problemi rešljivi na dolgi rok in bo zato občina najprej našla urbanista, ki bo na razpolagi vseh podatkov sploh lahko ocenil, kje se bo v prihodnosti dalo parkirati.

»Ampak zemljišča boste morali odkupiti vi, gospod Janša,« je župan pokazal na lastnika RTC Krvavec. Ta je pozdravil premik pri reševanju problemov, saj si, kot je prepričan, vsi želijo končne rešitve, ki pa ne bo mogoča na hitro. V preteklosti so pri RTC Krvavec razmišljali tudi o parkirni hiši in podobnih rešitvah, saj je ob »smučarskih konicah« naval vozil preprosto prevelik, da ne bi prihajalo do nezadovoljstva ljudi, ki si navadno prej kupijo smučarske karte, potem pa težko pridejo na smučišče.

Temeljni problem, ki je bil včeraj izpostavljen v razpravi, pa je v razmerju med javnim in zasebnim oziroma, da RTC Krvavec vse doslej problema ni mogel rešiti celostno, saj je večina zemljišč, primernih za parkiranje, v zasebni lasti, kar tudi dolgoročno ne bo lahek zalogaj za reševanje zagat obiskovalcev Krvavca.