Kot je bilo jasno v lanski sezoni, da se bo dogodilo, je tudi v letošnji. Vprašanje je le – kdaj? Slovenski košarkar Luka Dončić je bil v ligi NBA trojnemu dvojčku že nekajkrat blizu, a še nikoli tako kot na zadnji tekmi proti New Orleansu, ki jo je Dallas dobil s 122:119 in tako prekinil niz šestih zaporednih porazov. Dosegel je 21 točk, deset asistenc in devet skokov, zaradi vnovične izjemne predstave pa pri vsega 19 letih od navijačev poslušal vzklike »MVP, MVP« (kratica, s katero označujejo najkoristnejšega igralca lige, op. p.). To sicer v ligi NBA ni redek pojav, v isti noči je denimo podobno stvar doživel tudi Derrick Rose, ki je z Minnesoto gostoval v rodnem Chicagu, kjer je preživel tudi prvih osem sezon kariere v najmočnejši ligi na svetu. Dončić je sicer k zmagi proti New Orleansu prispeval tudi ključne tri zadetke proste mete v zaključku tekme.

Dončić se ne bi branil igranja z Jamesom

Neverjetne igre 19-letnega novinca iz Ljubljane onkraj Atlantika vse bolj pozorno spremljajo tudi tamkajšnji mediji, ki izjemno radi delajo statistične primerjave. Tako jim je v oči padla izjemna podobnost med številkami, ki jih je v krstni sezoni dosegal LeBron James in ki jih trenutno beleži Dončić. Košarkar LA Lakers je v prvi sezoni v ligi NBA na tekmo povprečno dosegal 20,9 točke, 5,9 asistence, 5,5 skoka in 1,6 ukradene žoge, medtem ko Dončićeve številke pravijo takole – 19 točk, 5,1 asistence, 6,7 skoka in 1,1 ukradene žoge. Ker se je pred dnevi ravno začelo glasovanje za tekmo vseh zvezd, bi na tem mestu dodali, da James kljub vsemu pompu, ki ga je obdajal, v debitantski sezoni ni bil del velikega šova, zato je realno tudi malo možnosti, da bi to uspelo Dončiću. Kot novinca sta na tekmi vseh zvezd v 21. stoletju nastopila le Yao Ming, ki so ga navijači leta 2003 izglasovali v prvo peterko Zahoda, in Blake Griffin, ki ga je leta 2011 med rezerve Zahoda uvrstil trener Gregg Popovich.

Prav LeBron James pa je pred dnevi, ko so ga vprašali, ali se trudi v Los Angeles zvabiti še kakšnega od zvezdnikov, odgovoril, da je to del njegovega posla, in med posamezniki, s katerimi bi rad delil slačilnico, omenil tudi Luko Dončića. Ko so novinarji Dallasovi številki 77 to omenili, se je le nasmehnil. »Morda nekoč, nikoli se ne ve. Zagotovo ne bi imel nič proti igrati z Jamesom. Vsi veste, da je moj vzornik. Dejstvo, da imam v prvi sezoni podobno statistiko, kot jo je imel on, je nekaj neverjetnega,« je dejal Luka Dončić in priznal, da ni imun za lepe besede, ki mu jih po praktično vsaki tekmi namenijo največji zvezdniki nasprotnikovega moštva. »Poseben občutek je, ko ti najboljši košarkarji na svetu namenijo pohvale. Vse skupaj me hrabri in mi daje energijo, da še bolj trdo delam in se trudim, da bi vsak dan napredoval v igri.«

Dončiću je v intervjuju za srbsko spletno stran b92.net polaskal tudi nekdanji slovenski selektor in trener Phoenix Suns Igor Kokoškov, ki pa je, logično, v bran vzel tudi svojega igralca Deandreja Aytona, prvi izbor na letošnjem naboru. »Odlične igre Dončića me ne presenečajo. Zasluži si vso pozornost, ki jo dobiva. Srečen sem, ker mu gre dobro. Lepe spomine imam na čas, ko sva sodelovala v slovenski reprezentanci. Z velikimi koraki napreduje in se razvija. Veselim se trenutkov, ko se lahko vidiva, pogovoriva in drug drugega podpreva,« je med drugim povedal Igor Kokoškov, ki mu gre s Phoenixom po povratku po poškodbi najboljšega posameznika moštva Devina Bookerja vedno bolje.

Spoelstra do 500. zmage v karieri

Precej uspešnejši pa je v zadnjem obdobju tudi Miami, ki je imel do tekme s Torontom najdaljši zmagovalni niz v ligi, saj je dobil pet zaporednih tekem, nato pa tesno klonil proti moštvu iz Kanade. Trener Erik Spoelstra je kljub odsotnosti Gorana Dragića, ki bo zaradi operacije kolena predvidoma manjkal do konca februarja, našel rešitve, da so njegovi igralci zaigrali bolje in se znova znašli na mestih, ki vodijo v končnico, vmes pa vknjižil tudi 500. zmago v karieri in s tem potrdil, da je gre za enega največjih strokovnjakov v ligi NBA.