Toplice imajo navadno dva bazena – notranjega in zunanjega. Po navadi je temperatura vode previsoka, da bi lahko intenzivno treniral plavanje. Zato sem ždel v vodi ob robu bazena in nekaj časa izkoristil za meditacijo – možgane enostavno pošlješ na pašo –, kar je zelo sproščujoče. Ne delaš nič. Vendar me je kot odsluženega znanstvenika začelo zanimati dogajanje ob prihodu kopalcev iz hotela na območje bazena. Preden greš v bazen, si moraš namreč dezinficirati noge in se stuširati. V ta namen je pri vhodu majhen bazenček, kjer fotocelica sproži štiri curke vode s kemikalijami, ki ti dezinficirajo stopala. Nato ti curki vode usahnejo. Dogajanje, ki me je presenetilo, pa je bilo naslednje. Skoraj vsak, ki je prišel do bazena, je privzdignil korak in se spretno izognil neprijetnemu, vendar zelo potrebnemu spiranju nog pred vstopom v bazen. Kopalci različnih starosti so veselo poskakovali preko curkov in bili zelo zadovoljni, da si niso zmočili nog. Zbal pa sem se za nekaj kopalcev z berglami, da se jim ne bi pri tej gimnastični vaji kaj zgodilo. Če bi bil sam projektant bazena, bi pred prihodom v bazen naredil enostaven plitev bazenček s stalno izmenljivo vodo za dezinfekcijo, ki se ga ne bi moglo enostavno obiti.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ – www.nijz.si) si lahko preberete vsa argumentirana priporočila pred kopanjem in med njim in za plavanje v bazenih. NIJZ je na osnovi zakonodaje pripravil higienski red za kopalne vode v bazenih. V Sloveniji je približno 600 bazenov. Na spletni strani NIJZ so tudi mnogi odgovori na vprašanja. Naj jih nekaj povzamem. Upravljalec bazena v kopališkem redu predpiše osnovna pravila obnašanja obiskovalcev pri zagotavljanju higienskih zahtev in preprečevanju možnih poškodb in utopitev. Tu so zapisane zahteve, kot so na primer obveznost tuširanja pred vstopom v bazen, uporaba bazenčka za dezinfekcijo nog, predpisana kopalna garderoba (kape, copati, kopalke ali kopalne plenice), prepoved vstopa osebam, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, prepoved skakanja in potapljanja, prepoved uporabe stekla ali trde lomljive plastike na ploščadi in drugo.

Ta pravila seveda moramo upoštevati. Po uporabi stranišča do bazena ponovno vstopimo preko bazenčka za dezinfekcijo nog in se stuširamo. Tuširanje je priporočljivo tudi pri prihodu iz bazena. Lepo bi bilo, da bi ta pravila tudi upoštevali.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).