Anže Logar in drugi poslanci SDS si verjetno niti ne predstavljajo, da je prvi in edini zveličavni predstavnik SDS Janez Janša, nato je Ivan Janša, potem je Ivan Janez Janša, vmes daleč ni nikogar in potem so »navadni uradniki«. Kljub zvenečim akademskim naslovom tega žal še niso spoznali in ugotovili. Vinko Gorenak bi gotovo kot po navadi dvakrat ponovil: »Ne boste verjeli!« Večkrat se spominjam njegovih besed, ko je s prstom kazal na poslance takratne koalicije in jim vehementno razlagal, da jih v naslednjem sklicu ne bo več zraven v teh poslanskih klopeh. Kakšno naključje? Ne boste verjeli, tudi Vinka v DZ ni več.

V nadaljevanju sej v DZ poslušamo predloge in »skrbi« opozicije za vinogradnike, gasilce itd. Lepe in cenene politične floskule s figo v žepu. Kdor naseda njihovim predlogom, mu pač ni pomoči. Poslanci SNS, oblečeni v rumene brezrokavnike, so pokazali, kam sodijo. Predvsem so osramotili svoje volilce, ki verjetno že močno obžalujejo, da so jih sploh volili. Pa če je to denimo »svinjarija« ali pa kakšna druga »zadeva«, kot bi dejal poslanec Jelinčič. Kaj več od tega po mojem niti niso sposobni.

Krščanska stranka Nova Slovenija vse po vrsti le kritizira. Niti z enim dejanjem sedanje, kaj šele prejšnje vlade ni zadovoljna. Poslanci NSi, predvsem Jožef Horvat, ki se spozna na vse, kar obstaja na tem ljubem svetu, kritizirajo vse, kar predlaga vlada. Tako prejšnja kot sedanja koalicija po volitvah sta jih vabili medse. Z izgovorom, da zanje niso primerna »programska izhodišča«, so se elegantno izmuznili in skupaj z drugima dvema strankama v DZ izkazujejo svojo jezo.

Naj se na koncu še enkrat dotaknem največje opozicijske stranke SDS, ki je zavzela zanimivo taktiko. Dobro jih poslušajte, kako kar vsi po vrsti razlagajo, da so zmagali na zadnjih volitvah, koliko glasov so dobili in da so zmagovalci zadnjih parlamentarnih volitev. Premeteno in hvalisavo. In kakšen je rezultat te jalove zmage? Samo nagajanje, metanje polen pod noge in rušiti vse, kar lahko. Volilcev in tistih, ki sodelujejo v različnih anketah in glasujejo za njih, ne bom nikoli razumel.

SDS in SNS sta vložili ustavno obtožbo zoper premierja Marjana Šarca glede financiranja zasebnih šol. RKC bo vsekakor vesela te ustavne obtožbe. In zanimivo, Zmago Jelinčič ne kritizira več Cerkve kot nekoč. Kakšna hinavščina. Vlaganje interpelacij, referendumov, sklicevanje izrednih sej in ustavnih obtožb je »specialnost« stranke SDS. Pač vsak dela tisto, kar obvlada. Poslanka SDS Eva Irgl je nekoč ob priliki, ko je v prejšnjem sklicu vodila eno od komisij, med drugim izjavila, da noben zločin ne sme zastarati. Zelo zanimivo. Kaj pa druge nečednosti, kot so razne afere? Predvsem tiste orožarske, ki jim pravijo mati vseh afer in ko je neznano kam poniknilo na milijone takratnih nemških mark, po njenem tudi te ne smejo zastarati? Imajo za njih ista merila?

Prav zato apeliram in dajem pobudo koaliciji in Vladi RS ter premierju Marjanu Šarcu, naj obnovi postopke odkrivanja udeležencev in izginotja denarja v tej aferi. Naj zahtevajo tudi obnovitev postopka za raziskavo sumljive smrti majorja Marjana Streharja. Gre namreč za kazenski pregon ljudi, ki so omenjeni tudi v odličnih knjigah avtorjev Prevarana Slovenija Mateja Šurca in Kaj nam pa morete Matjaža Frangeža ter trilogije avtorja Mateja Šurca in Blaža Zgage. Vse je na dosegu rok in na dlani. Pravosodje, sedaj ste vi na potezi. Brez izgovorov in nepotrebnih zavlačevanj. Bomo potem videli, ali bodo vlagatelji interpelacij, referendumov, izrednih sej in ustavnih obtožb še naprej omalovaževali Slovenijo in slovenski narod.

Srečko Križanec, Štore