Ameriški State Department je pred dvema tednoma obvestil ameriški kongres o transferju tretji strani pri izraelski prodaji vojaških letal F-16. Po potrditvi kongresa je postopek znova v State Departmentu, piše Večernji list na svoji strani.

Kongres je odobril prodajo 12 vojaških letal ameriškega proizvajalca Lockheed-Martin v njihovi izvirni obliki. V ZDA so vrednost vojaških letal, ki so jih izdelali v 80. letih prejšnjega stoletja, ocenili na 135 milijonov dolarjev.

Vrednost izraelsko-hrvaškega pogodbe o nakupu 12 vojaških letal F-16 je pol milijarde dolarjev, razlika v višini 375 milijonov dolarjev pa naj bi bila v opremi, ki jo je Izrael vgradil v posodobljeno različico F-16, bolj znano kot barak, za katero se je na mednarodnem razpisu odločila Hrvaška.

V Washingtonu vztrajajo pri prodaji izvirnih letal tretji strani z originalno ameriško opremo. O tem še potekajo pogajanja med ZDA in Izraelom, še piše zagrebški časnik. Ko bodo dosegli zadovoljiv dogovor, bo State department avtoriziral prodajo, so zapisali.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v božičnem intervjuju za Jutarnji list v ponedeljek ponovil, da ni »tretje opcije« - ali bo Hrvaška kupila takšna letala, kot jih je ponudil Izrael, ali pa bodo razveljavili mednarodni razpis, na katerem so izbrali izraelska letala.