Hrvaška policija je v sodelovanju z italijanskimi kolegi v začetku novembra na podlagi evropskega pripornega naloga prijela štiri hrvaške državljane, ki jih sumijo, da so ukradli nakit z razstave Zakladi mogulov in maharadž, ki je del zasebne zbirke nakita neprecenljive vrednosti katarskega šejka Hamada bin Abdulaha al Tanija.

Ob močnih varnostnih ukrepih so trojico hrvaških državljanov prejšnji četrtek izročili italijanski policiji, ki je osumljence iz Zagreba do Benetk prepeljala z vojaškim letalom, danes poroča Jutarnji list. Kot dodaja, so italijanski kriminalisti celotno operacijo poimenovali Most vzdihljajev, po najbolj znanem beneškem mostu, ki povezuje Doževo palačo z nekdanjim zaporom.

Med izročenimi osumljenci je tudi 60-letni Vinko Tomić, ki naj bi bil organizator ropa. Tomića naj bi iskali tudi v Švici zaradi kraje nakita med razstavo Baselworld 2011. Vrednost ukradenega nakita v Baslu marca 2011 je ocenjena na osem milijonov švicarskih frankov.

Zagrebški časnik dodaja, da bodo kmalu izročili tudi četrtega hrvaškega osumljenca, medtem ko dva srbska državljana »uživata milost« spričo dejstva, da evropski priporni nalog v Srbiji ne velja.

V skupini naj bi bila tudi ženska, ki je bila zaposlena v Doževi palači in je izklopila alarmno napravo, medtem ko je skupina v »30 sekundah« pobrala nekaj milijonov evrov vreden nakit. Žensko še iščejo, še navaja časnik.