Študenti iz Univerze v Essexu so v sodelovanju s šolo iz Bedfordshireja razvili formulo za peko krompirja. Ključ do okusne priloge je maksimiranje razmerja med površino in maso vsakega krompirja v korist površine, poroča Independent.

Večina ljudi prereže krompir na štiri enake dele, študenti pa so s pomočjo svojih matematičnih veščin prišli do nove formule, ki naj bi izpopolnila peko krompirja. Svetujejo, naj krompir najprej prerežemo po dolžini. Nastali polovici nato držimo skupaj in ju pod kotom 30 stopinj razpolovimo po dolžini. S tem dobimo štiri kose. Vsak kos tako narezanega krompirja ohrani običajno maso, a se poveča njegova površina. Po zaslugi tega matematičnega izračuna je spečeni krompir bolj hrustljav in okusen.

Njihovo formulo so preverili tudi profesionalni kuharji in rezultati so bili presenetljivi. Nekateri izmed njih že posnemajo način rezanja krompirja, in kdo ve, morda bomo do naslednjega božiča tudi v naših gospodinjstvih uporabljali to metodo.