Nekaj ključnih ugotovitev:

– opazen je trend rasti uporabnikov skozi vse leto

– več kot polovica vseh obiskovalcev pripada generacijama X in Y

– prvič vas je več na spletno mesto dnevnik.si prišlo z mobilnih naprav kot z namiznih računalnikov

Trend rasti mesečnega dosega (koliko različnih obiskovalcev v enem mesecu obišče dnevnik.si) smo po meritvah, ki potekajo v sklopu raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani, bolj znane po kratici MOSS, spremljali praktično vse leto. Najvišji rezultat so nam namerili prav ob koncu leta. Novembra smo tako našteli 266.575 različnih uporabnikov. To je vsekakor lepa spodbuda za minulo delo in dober obet za naprej. Malo več kot polovica vseh uporabnikov pripada generacijama X in Y, še kažejo meritve MOSS. Morda je prav to skrivnost uspeha zmagovalnega članka naše lestvice najbolj branih. Več o tem spodaj.

Letos se je – podobno kažejo tudi nekatere meritve in analize dostopov do spleta vse slovenske populacije – prvič primerilo, da je število dostopov do spletnega mesta dnevnik.si prek mobilnih naprav preseglo število dostopov prek namiznih računalnikov in prenosnikov. Osrednja naprava za konzumacijo novic na spletu, pa seveda tudi vsega drugega, torej tudi pri nas ni več računalnik, temveč mobilni telefon. Razlika je sicer za zdaj še minimalna, zagotovo pa bo ta trend v prihodnosti samo naraščal. Ne samo prihodnost, tudi sedanjost je »mobilna«, čemur se bomo v še večji meri posvečali v prihodnjem letu in naprej.

Kot zanimivost: najbolj priljubljena znamka mobilnih naprav med obiskovalci dnevnik.si je Samsung, sledita mu Apple in Huawei, deleži drugih proizvajalcev ne izstopajo.

Spodaj, kot je že v navadi, objavljamo seznam desetih člankov, ki ste jim v iztekajočem se letu namenili največ vaše pozornosti.

Deset najbolj branih v letošnjem letu

1. Mikro generacija rojenih med 1977 in 1983 dobila ime

2. Za kurjenje mokrih drv do štiri tisočake kazni

3. Zakaj se na prazni plaži Čeh uleže zraven nas?

4. Gregor Peternel: Milovanovič v pokoj, Stareta čakajo drugi projekti

5. Najgrši avtomobili: Občutek popolnega nesmisla in zgrešene estetike

6. Konflikt med pešci in kolesarji v središču Ljubljane

7. Stefan Cakić zdravniku povedal vse: Da bi šlo lažje, je ponjuhal dve črtici

8. Koliko (pre)hitro lahko vozite, da se še izognete kazni?

9. Kdo so ključni Šarčevi ljudje

10. Jan Plestenjak: Poln kufer imam tega izživljanja nad mano

Hvala za vašo pozornost v tem letu in ostanite naši zvesti bralci tudi v prihodnjem,

Boris Upelj, urednik dnevnik.si