Gatwick, preko katerega letno leti 45,7 milijona potnikov, bo po prvi polovici prihodnjega leta, ko bo posel tudi uradno končan, v večinski lasti francoske družbe, 49,99 odstotka pa bo ostalo v lasti trenutnih lastnikov, družbe Global Infrastructure Partners.

Francoska družba je sporočila, da posel predstavlja eno redkih priložnosti. »Pridobitev tako velikega in kakovostnega letališča odlično odgovarja naši dolgoročni naložbeni strategiji,« so zapisali v izjavi za javnost.

Gatwick ima samo eno vzletno stezo

Gatwick je sicer najbolj prometno letališče z eno vzletno stezo na svetu. Lani so zrušili rekord z 950 leti v enem dnevu, poroča AFP.

Prvi mož družbe Vinci Airports Nicolas Notebaert je dodal, da bo njihova celotna mreža z gatwiškim letališčem veliko pridobila, saj gre po njegovih besedah za enega od letališč z najboljšim managementom.

Z najnovejšo pridobitvijo Vinci upravlja s skupno 46 letališči v 12 državah, prek katerih skupno leti 228 milijonov potnikov letno. Nedavno je Vinci vstopil v lastniško strukturo letališč v Braziliji, na Japonskem in v Srbiji.