Večina prebivalcev se je lahko po ponedeljkovi evakuaciji v torek vrnila na svoje domove, a so jih morali danes ponovno zapustiti. Iz stavbe so jih evakuirali in premestili preventivno, so sporočili iz gradbenega podjetja Icon, ki je zgradilo komaj štiri mesece staro stolpnico Opal Tower.

Gradbeni inženirji že preiskujejo, kaj se je zgodilo. Razpoke, ki naj bi bile široke do dva milimetra, so po prvi evakuaciji odkrili na betonski steni na 10. nadstropju. Pri podjetju so danes sicer vztrajali, da je struktura stavbe v redu, a so opozorili, da bodo morali prebivalci preživeti v hotelu do deset dni.

»Poškodovan del stavbe so sedaj v okviru preventivnih ukrepov okrepili, skupina inženirjev pa izvaja preiskavo,« so dodali.

Sydneyjske oblasti so v ponedeljek iz stolpnice Opal Tower evakuirale stanovalce, potem ko je bilo v poslopju skozi vse jutro slišati »pokajoče zvoke"«, izpraznili pa so tudi bližnja poslopja. Stanovanja je moralo zapustiti okoli 3000 ljudi. Stolpnico s 392 stanovanji, vredno 165 milijonov avstralskih dolarjev, so sicer v četrti Olympic Park odprli šele pred štirimi meseci.

V zgodnjih urah božičnega dneva v torek se je lahko večina prebivalcev vrnila na svoje domove, a so vseeno mnogi zavrnili to možnost in raje preživeli noč v svojih avtomobilih.