V petem nadstropju bloka v Šentjurju, ki je brez dvigala, živi družina, ki se je 7. avgusta letos, nekoliko prej, kot so pričakovali, iz tričlanske povečala v šestčlansko oziroma celo sedemčlansko, saj z očkom Elvisom in mamico Mimi ter njunimi zdaj že štirimi sinovi živi še Mimina mama Dragica, ki je mladi družini seveda v veliko pomoč.

Ko je povedala, da je noseča,je ostala brez službe

»Par dodatnih babičinih rok pride še kako prav,« prizna očka Elvis, ko vstopimo v stanovanje, in doda, da bi jim prav prišlo tudi stanovanje kakšno nadstropje nižje, saj je hoja po stopnicah s tremi malčki že zdaj zelo naporna, zaradi zdravstvenih težav, hude sladkorne, pa po stopnicah težko hodi tudi babica. Nič čudnega torej, da je zato stanovanje v pritličju trenutno največja novoletna želja Topolovčevih, ki živijo v občinskem stanovanju. »Počakati bo treba na nov razpis in oddati vlogo,« pove Elvis Topolovec, ki je tudi edini, ki domov prinaša plačo. Mimi je delala, a le do takrat, ko je delodajalcem povedala za nosečnost, ki je bila rizična. Kar težko je verjeti, da so ji delodajalci ravno zato pokazali vrata. »Trije meseci so mi tako zmanjkali, da bi bila upravičena do porodniške. Tako zdaj prejemam le starševski dodatek v višini 250 evrov, saj se ta ne množi s tri,« pove Mimi. Kot se s tri ne množi očetovski dopust, ki ga namerava Elvis izkoristiti drugo leto.

Nosečnost šele z umetno pomočjo

Družini je na pomoč priskočila Radenska, ki je za trojčke kupila posebej prilagojen voziček, ki je zelo zanimiv. »Ko gremo na sprehod, se vsak za nami vsaj trikrat obrne, če ne še večkrat,« se nasmeje očka Elvis, ki je na svoje sinove zelo ponosen. Ker je tudi sam odraščal ob dveh bratih, že ve, da je družba velikokrat koristna. Nič drugače ni bilo z Mimi, ki si je sobo prav tako delila s tremi sestrami. Zato ni nič čudnega, da sta si oba kmalu zatem, ko sta se spoznala, zaželela tudi naraščaj. A po naravni poti ni šlo, potrebna je bila znotrajtelesna umetna inseminacija in šele po njej sta se razveselila prvorojenca Patrika. A nista želela ostati zgolj pri enem potomcu, zato sta se še naprej trudila tudi pa naravni poti. A zaman. Tudi v drugo je bila uspešna šele inseminacija. Ko je ultrazvok razkril, da bodo na svet prijokali kar trije korenjaki, temu sprva sploh nista mogla verjeti. Patrik pa je bil novice vesel in se je bratcev zelo veselil, zdaj pa je mamici, očku in babici prav tako v veliko pomoč pri skrbi zanje.

Več kot en mesec povsem razseljeni

Trojčki Marcel, Enej in Domen, ki so se v takšnem zaporedju tudi rodili, imena zanje pa je izbral Patrik, bi morali na svet prijokati 8. oktobra, a je morala mamica Mimi zaradi krčenja materničnega vratu v mariborsko porodnišnico že sredi julija. Že 7. avgusta, torej v 31. tednu nosečnosti, pa so se rodili s carskim rezom, kar je za večplodne nosečnosti precej običajno. A prvo veselje je kmalu zamenjal strah, saj so vsi trije imeli zdravstvene težave. Še najbolj so bili v skrbeh za Eneja, ki so ga še isti dan s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center. »Z Domnom sem ostala v mariborski porodnišnici, Marcel pa je bil prav tako v Mariboru, a na pediatriji. Tako da smo bili povsem ločeni. Mož je dopoldan najprej šel v Ljubljano k Eneju, popoldan pa je prišel še v Maribor. Tako razseljeni smo bili več kot en mesec,« nam prve težke tedne opiše mamica Mimi. Zdaj, ko so vsi doma, pa so se kar dobro organizirali, pri hranjenju in preoblačenju pa pomagajo vsi, tudi Patrik, ki seveda komaj čaka, da bratci zrastejo in se bodo lahko skupaj igrali. Seveda so z rojstvom trojčkov prišle tudi skrbi, še zlasti zato, ker imata Marcel in Enej še vedno težave s črevesjem. Enej blata sploh ne more odvajati in ima trenutno stomo, a so ju zdravniki pomirili, da bo operacija vse to rešila. »Upava, da bo res tako,« pravita mama in oče, ki morata zato malčke hraniti s posebnim adaptiranim mlekom, ki je različno in drago. A vse to ni nič v primerjavi s srečo, ko dom napolni otroški jok treh malčkov, ki vsak dan radovedneje opazujejo svet okoli sebe. »Da bi le bili zdravi, vse drugo bo že,« sklene mamica Mimi.