Prejšnji teden so na Gačah, največjem dolenjsko-belokranjskem smučišču, pospešeno brneli snežni topovi. V soboto so tako odprli otroško progo Medo, ki naj bi po besedah direktorja podjetja Gače, d.o.o., in vodje smučišča Boruta Koprivnika normalno obratovala tudi za praznike; normalno potekajo tudi otroški smučarski tečaji, nam je povedal včeraj.

Številni programi za otroke

V »pogon« so skušali spraviti tudi polovico proge B, a jim jo je zagodel topel veter in »odnesel« vlečno pot. Za zasnežitev preostalega dela proge B, ki je namenjena rekreativnim smučarjem in smučarskim tečajem, bi potrebovali le še dan ali dva mrzlega vremena, a za zdaj ne kaže najbolje. »Vse bolj spoznavamo, da je mikroklima tukaj zgoraj zelo 'zanimiva', saj se temperatura v pol ure z minus štiri dvigne na eno stopinjo,« opisuje Koprivnik. Njihov načrt je bil, da topove, takoj ko zasnežijo vso progo B, preselijo na drugo stran smučišča in zasnežijo še »tekmovalno« progo A. Tudi ta je že precej »zasedena«, saj že imajo razpisane termine za delavske športne igre, tekmovanja podjetij, odprto prvenstvo Gač in drugo.

Podjetje Gače je nedavno na razpisu sklada za razvoj podeželja pridobilo 90.000 evrov za program Vrnimo Gače otrokom, ki naj bi ga izvedli od decembra do februarja prihodnje leto. »Z njim želimo naše smučišče spet pripeljati do tistega ugleda, ki ga je nekoč že imelo, ko skorajda ni bilo dolenjskega šolarja, ki se ne bi smučanja učil na Gačah,« je dejal Koprivnik. Program zajema nakup petih novih topov, ki bodo omogočili umetno zasneževanje celotne proge A ali B, in tako imenovane mehke vsebine.

Na trinajstih osnovnih šolah v Beli krajini bodo predstavljali smučarski šport in opremo, okoli 40 učencem iz socialno ogroženih družin omogočili štiri dni brezplačnega tečaja smučanja, vključno z opremo, malico, smučarsko vozovnico, pripravili bodo smučarsko olimpijado, v sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Lipa v Črmošnjicah pa tudi smučarski sejem, ki naj bi postal tradicionalen. Kot pravi vodja centra Irena Brajkovič, k njim že 21 let v programe šole v naravi prihajajo otroci iz vse Slovenije. Če bi imeli možnost smučanja, pa bi spet lahko obudili smučarske tečaje za šole, ki so jih nekoč že izvajali.

Za razvoj celotnega območja

Podjetje Gače je pred dobrim letom prevzelo smučišče, ga začelo urejati in oživljati, letos je vanj vložilo že od 200.000 do 300.000 evrov lastnega denarja. Občina Semič je še vedno lastnica zemljišča, medtem ko podjetje od semiške Iskre odkupuje objekte in naprave. V začetku prihodnjega leta ga čaka še zadnji, četrti obrok plačila. Dolenjske in belokranjske občine so tako kot lani tudi letos podjetju pomagale na začetku sezone z nakupom smučarskih vozovnic za osnovne šole.

Semiška občina ob tem pripravlja tudi načrt razvoja celotne Črmošnjiške doline. »Čim prej želimo pridobiti idejno zasnovo prostorskega razvoja območja, kot nekakšen skupek želja in potreb, ki smo jih zaznali v prostoru in bo naše izhodišče za prihodnje dejavnosti. Stvari želimo urejati po korakih, da bo Črmošnjiška dolina nekoč skupaj z Gačami res zasijala v lepši podobi,« pravi semiška županja Polona Kambič. Med drugim iščejo investitorja za gradnjo poslovno-stanovanjske soseske v Črmošnjicah, urediti nameravajo tudi sam kraj, študentje arhitekture tako že rišejo predloge. Resno razmišljajo o razvoju celoletnega turizma, kar pomeni tudi ureditev kolesarskih in pešpoti, občina pa naj bi že v kratkem pridobila gradbeno dovoljenje za ureditev postajališča za 16 avtodomov na parkirišču pod smučiščem.