Čeprav bodo danes in jutri na vrsti »šele« tekme 15. kroga rednega dela evrolige, torej polovica, je že kar pet od šestnajstih klubov menjalo trenerje. Po Nevenu Spahiji (Maccabi), Pedru Martinezu (Baskonia), Salvu Maldonadu (Gran Canaria) in Ahmetu Cakiju (Darušafaka) je nogo pred kratkim dobil še Xavi Pascual (Panathinaikos). Na klopi atenskega velikana ga bo zamenjal ameriški strateg Rick Pitino.

Za 66-letnega Ricka Pitina, ki je dvakratni prvak v ameriški univerzitetni ligi NCAA in od leta 2013 tudi član Hiše slavnih, bo to prva izkušnja v evropski košarki. Prav zaradi tega in dejstva, da je Panathinaikos v lasti kontroverznega Dimitrisa Giannakopoulosa, mu mnogi napovedujejo, da dolgo na klopi atenskega velikana ne bo zdržal. Pitino ima poleg dolgoletnega dela v ameriški univerzitetni košarki izkušnje tudi iz lige NBA, kjer je vodil New York Knicks in Boston Celtics.

Spomnimo, da je na začetku letošnje sezone z veliko pompa na klop italijanskega Torina sedel še bolj priznani ameriški trener Larry Brown, ki je leta 2004 Detroit Pistons popeljal do naslova prvaka v ligi NBA, a v evropski košarki povsem pogorel. Torino je bil edini klub v Ulebovem evropskem pokalu, ki na desetih tekmah rednega dela ni prišel niti do ene zmage, pri dnu pa je tudi na italijanskem prvenstvu. Larry Brown je pred kratkim priznal, da je vodenje moštva v Evropi povsem nekaj drugega kot v ZDA ter da je na staro celino prišel z idejo, da bo predajal znanje na igralce, a da je sedaj situacija obrnjena in da je on tisti, ki se pri oseminsedemdesetih letih uči drugačnega pristopa h košarki.

Evroliga, 15. krog, danes ob 18. uri: Himki – Baskonia, ob 18.15: Darušafaka – Olympiacos, ob 20.05: Maccabi – Milano, ob 21. uri: Barcelona – Anadolu Efes, jutri ob 18.30: Fenerbahče – Real Madrid, ob 20. uri: Panathinaikos – CSKA, ob 20.30: Bayern – Budućnost, ob 21. uri: Gran Canaria – Žalgiris.