Za nogometaši Borussie Dortmund je druga najuspešnejša polovica sezone v njihovi skoraj 110-letni zgodovini. Z 42 osvojenimi točkami na 17 tekmah so zgolj za točko zgrešili rekordni dosežek izpred sedmih sezon, ko so v nadaljevanju prvenstva pod vodstvom trenerja Jürgena Kloppa osvojili sedmi naslov nemškega prvaka. Na račun uspešnega niza 12 zmag in treh remijev na uvodnih 15 tekmah so na zimski odmor odšli kot vodilna ekipa bundeslige s šestimi točkami prednosti pred drugouvrščenim Bayernom iz Münchna. Ta je prvič po šestih letih ostali brez naslova jesenskega prvaka.

»Dobro nam gre. Ko pomisliš, koliko točk je bilo na voljo in koliko smo jih osvojili, bi se lahko odrezali slabše,« je zadovoljen napadalni vezist Mario Götze. Šestindvajsetletnik razloge za uspeh pripisuje številnim dejavnikom, med katerimi velja izpostaviti tako odsotnost poškodb v moštvu kot tudi izvrstno formo nekaterih posameznikov.

Po seriji zdravstvenih težav v zadnjih letih se je na zelenice uspešno vrnil Marco Reus. Devetindvajsetletnik na prvenstvu ni odigral le 37 minut, v tem času pa je prispeval enajst golov in šest asistenc ter je na dobri poti, da ponovi svoj najboljši dosežek izpred štirih let, ko je sezono končal s 16 zadetki in 14 asistencami. Prav nemški reprezentant ima z uspešnim razigravanjem soigralcev ogromno zaslug za meteorski vzpon komaj 18-letnega Jadona Sancha. Najstnik, ki je lansko poletje prestopil iz Manchestra Cityja, je nase opozoril že v minuli sezoni, v letošnji pa eksplodiral in se uveljavil kot eden najobetavnejših mladih nogometašev na svetu.

Doslej je nasprotnikovo mrežo zatresel šestkrat, še osemkrat pa se je vpisal med asistente. Posledično je njegova vrednost na nogometni tržnici po podatkih nogometnega observatorija CIES poskočila za neverjetnih 800 odstotkov in danes znaša 70 milijonov evrov. S tem ni postal le najvrednejši nogometaš črno-rumenih, temveč vse bundeslige. Prvo mesto si namreč deli z napadalcem Bayerna Robertom Lewandowskim. »Jadon Sancho je gotovo eden najbolj nadarjenih nogometašev v Evropi. Spominja me na Ousmana Dembeleja,« je navdušen športni direktor Borussie Dortmund Michael Zorc, ki je mladeniča že nagradil s podaljšanjem pogodbe do leta 2022.

Za nemara še večje presenečenje velja napadalec Paco Alcacer. Španec je v izdihljajih poletnega prestopnega roka kot posojeni nogometaš prišel iz Barcelone in se iz odpisanega igralca prelevil v najboljšega strelca nemškega prvenstva ter rekorderja po številu zadetkov, doseženih kot zamenjava. Od 12 zadetkov jih je kar deset dosegel po prihodu s klopi, s tem pa potolkel rekord Viorela Ganee in Nilsona Petersena, ki sta pred tem mrežo kot rezervista zatresla po devetkrat. Petindvajsetletnik v bundesligi v povprečju vratarje premaguje na vsakih 42 minut, pri Borussii so se že odločili za odkup njegove petletne in 23 milijonov evrov vredne pogodbe s španskimi prvaki. Skupaj z Reusom in s Sanchem je Alcacer zaslužen za 29 od 44 golov Dortmundčanov, ki so napadalno najuspešnejša ekipa v ligi. In to kljub temu da s povprečno starostjo 24,9 leta veljajo za četrto najmlajše moštvo na prvenstvu.

V središču preporoda Dortmundčanov je trener Lucien Favre. Švicar je v klub prišel letos iz Nice in po lanski kaotični sezoni, ko si je ekipa šele v zadnjem krogu zagotovila nastop v ligi prvakov, znova vnesel red. Pod njegovim vodstvom Borussia na igrišču deluje samozavestno, odlikujejo pa jo hitri protinapadi in nevarna igra s prekinitvami. »Za nogometaša je vedno dobrodošlo, da ima trener načrt. Favre ima novega za vsako tekmo in prav vsakič se izkaže, da je ta načrt uspešen,« je nad 61-letnikom navdušen kapetan Reus. Podobno razmišljajo nogometni poznavalci in tudi stavnice, saj tako eni kot drugi Borussio vidijo kot glavno favoritinjo za osvojitev naslova nemškega prvaka. S tem bi bržkone osrečili številne Nemce, ki so naveličani šestletne prevlade Bayerna.