Srbski trener, ki je lani Slovenijo popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu, je letos postal prvi Evropejec na klopi NBA ekipe. Na čelu Phoenix Suns mu zaenkrat ne gre najbolje, saj se ekipa iz Arizone z osmimi zmagami na 26 tekmah nahaja na zadnjem mestu zahodne konference. Kljub temu je Igor Kokoškov v daljšem intervjuju za srbski B92 spregovoril tudi o Luki Dončiću in pogosti primerjavi s prvim igralcem letošnjega nabora Deandrejem Aytonom, k igra prav za Phoenix.

»Nimam časa razmišljati o preostalih novincih, moje misli so osredotočene le na Phoenix in Aytona. On je naš prvi center. Je novinec, zato pričakujem, da bo še napredoval. Med njim in Dončićem ne delam primerjav. Oba sta nadarjena košarkarja z velikim potencialom. Upam, da ga bosta oba izkoristila. Pred njima je še dolga kariera in v naslednjih 15 oziroma 17 letih bomo videli, kaj bosta dosegla,« meni Kokoškov, prepričan, da je slovenskemu igralcu nekoliko lažje, saj je v ekipi, ki je že sestavljena, medtem ko so pričakovanja do Aytona mnogo večja. »Njegova vloga je takšna, da mora prispevati veliko več, če želimo priti do zmage. Ne zdi se mi pošteno, da se nanj vrši tolikšen pritisk in pričakuje, da pri 20 letih dominira. A vidim, da iz tekme v tekmo bolj napreduje.«

Za razliko od številnih ameriških strokovnjakov, sedeminštiridesetletnika ne preseneča, da gre Dončiću pri Dallas Mavericks tako dobro in da je prvi kandidat za novinca leta v ligi NBA. »Njegove dobre predstave niso presenečenje, fant si zasluži vso pozornost. Z njim se sicer ukvarjam le, ko igramo proti Dallas Mavericks. V tej sezoni smo se proti njim dvakrat pomerili v Phoenixu. Vesel sem zanj. Treniral sem ga, imava dober medsebojni odnos in lepe spomine na leta, ko sva sodelovala. Napreduje z velikimi koraki. Vesel sem, ko se srečava, se pogovoriva in se podpreva. Vseeno pa se vsak ukvarja s svojimi problemi in ekipo,« je še povedal Kokoškov.