V molitvenem nagovoru množici z okna papeške palače je Frančišek pozval vernike, naj bodo odprti in pripravljeni sprejemati, kar jim življenje prinaša, tako pozitivne kot negativne stvari. »Zaupanje v Boga nam pomaga, da sprejmemo težke trenutke in jih imamo za korake v rasti naše vere,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal papež.

Še posebej je izpostavil pomen sprave. »Ni enostavno odpuščati. Vendar pa odpuščanje odpira srca in prinaša mir in spokoj,« je dejal. Pripravljenost na odpuščanje je vedno zmagovalna drža, je menil.

Kot je dejal, je za božične praznike prejel veliko čestitk in dobrih želja, danes pa se je zanje posebej zahvalil. »Ker ne morem vsakemu posebej odgovoriti, se danes vsem zahvaljujem, zlasti za vaše molitve,« je dejal.

V Vatikanu strogi varnostni ukrepi

Papež je množico na Trgu svetega Petra nagovoril tudi v torek, na božič, in tudi v tradicionalnem božičnem blagoslovu mestu in svetu, urbi et orbi, pozval k bratstvu med ljudmi ter preseganju razlik in miru v svetu. Pozval je k »bratstvu med ljudmi z različnimi mnenji, ki pa so se kljub temu sposobni spoštovati in poslušati«.

Med božičnimi prazniki sicer v Vatikanu veljajo strogi varnostni ukrepi pred morebitnim terorističnim napadom. Tudi danes je bil dostop na Trg svetega Petra v Vatikanu možen le po strogem varnostnem preverjanju. Tudi v okolici je videti več policistov in vojakov, še poroča APA.