Izraelski vladni koaliciji naj ne bi preostalo drugega kot izredne volitve, potem ko so se njene tri verske stranke uprle temu, da bi pravoverni Judje morali v vojsko. Kompromis v resnici ni bil mogoč, iz opozicije pa ni bilo pomoči. Sicer je vlada v zadnjih petih tednih, torej po izstopu obrambnega ministra Avigdorja Liebermana in njegove skrajno desne stranke iz vlade, imela za sabo samo še 61 od 120 poslancev.

»Veliko smo storili za izraelske državljane in še bomo delali na ta način v dobro izraelske države,« je po koncu svoje že četrte vlade dejal premier Benjamin Netanjahu, potem ko je opisal njene »uspehe« v zadnjih štirih letih. Izraelce je pozval, naj ga podprejo na volitvah, tako da bi državo s podobno koalicijo še naprej vodil, kot jo je doslej.

Netanjahu si je premislil

Če je zdaj za predčasne volitve, pa je še novembra po Liebermanovem odstopu dejal, da je poziv k takšnim prezgodnjim volitvam neodgovoren, ker naj bi bilo rušenje vlade grožnja nacionalni varnosti. Sicer je v zadnjih tednih vso medijsko pozornost usmeril v uničevanje podzemnih tunelov šiitskega Hezbolaha na meji z Libanonom. Preden je torej Netanjahu dovolil predčasne volitve, si je hotel vsaj malo pridobiti nazaj ugled premiera, ki dobro skrbi za varnost Izraelcev. Hamas je namreč 12. novembra izstrelil na Izrael kar 500 raket, pri čemer je umrl en Izraelec. Šlo je za odgovor na akcijo izraelskih specialcev v Gazi, v kateri je umrlo sedem Palestincev. Netanjahu je nato s Hamasom hitro sklenil premirje, zaradi česar je iz vlade izstopil Lieberman, ki je hotel še četrto rušenje milijonske Gaze v zadnjih desetih letih. Netanjahu tako ni hotel, da bi po odstopu Liebermana prišlo do predčasnih volitev, saj bi bil Hamas daleč najpomembnejša tema volilne kampanje, glede tega pa ga napadata tako radikalna desnica kot levica.

V ozadju je izmikanje obtožnici

Zdaj pa se Netanjahuju nenadoma mudi na volitve, ker je pred kratkim tožilec sporočil, da bo v naslednjih mesecih proti njemu napisal obtožnico v treh zadevah korupcije. Če bi namreč postal obtoženi, ne bi šle z njim v vlado dosedanje koalicijske partnerice. Tožilec pa si zdaj, ker bodo aprila volitve, ne bo upal z obtožnico poseči v volilni boj. Vsekakor bi po zadnjih anketah Netanjahujev Likud znova dobil 30 od 120 poslancev. Netanjahu toliko bolj potrebuje videz močnega izraelskega voditelja, ki dobro skrbi za varnost državljanov, ker je Izrael zaradi pred kratkim napovedanega umika 2000 ameriških specialcev iz severovzhodne Sirije postal ranljiv na meji s to kaotično državo, v kateri so prisotni iranski vojaki, ki so izrazito sovražni do Izraela. Mnogi analitiki v tem potencialnem konfliktu vidijo glavno grožnjo za svetovni mir.