Do vabila prihaja po tem, ko sta se predsednika minuli konec tedna po telefonu pogovarjala o načrtovanem umiku ameriške vojske iz Sirije. Nepričakovana odločitev Trumpa je v ZDA med drugim privedla do odstopa obrambnega ministra Jamesa Mattisa in skrbi med ameriškimi zaveznicami.

Trump je po telefonskem pogovoru povedal, da sta z Erdoganom govorila o »počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil« iz države. Izrazil je tudi zaupanje, da bo Erdogan, tako kot mu je zagotovil v nedeljskem telefonskem pogovoru, uničil vse ostanke džihadistov skupine Islamska država (IS) v Siriji.

Ameriške sile v Siriji vodijo mednarodno koalicijo proti IS in so doslej predvsem skrbele za letalsko podporo kurdskim in uporniškim silam v njihovih bojih proti IS. Po umiku ameriške vojske vse kaže, da bo Turčija napadla kurdsko milico YPG v Siriji.

Turčija že poslala okrepitve

V ponedeljek je namreč Turčija na mejo s Sirijo že poslala okrepitve - vojake, tanke in havbice. V Siriji pa so pripadnike sirske opozicije, ki jih podpira Turčija, poslali na območje kurdskega mesta Manbidž.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je danes Francijo, ki je med kritiki Trumpa zaradi umika iz Sirije, opozorila, da ne bo imel nihče koristi, če bo s svojo vojsko ostala v Siriji, da bi zaščitila milico YPG. Ankara ima kurdsko milico YPG za teroristično skupino, povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko.