Afganistanske varnostne sile so po navedbah ministrstva za zdravje rešile 357 ljudi, ki so bili ujeti v treh napadenih ministrstvih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalci so pred vhodom v poslopje, kjer imata prostore ministrstvi za javna dela ter za delo, socialne zadeve, mučenike in invalide, v ponedeljek popoldne najprej razstrelili dva avtomobila bombi. Nato so začeli streljati, vdrli v zgradbe in začeli zajemati talce. Obstreljevali so tudi bližnjo stavbo, kjer so prostori afganistanske obveščevalne službe NDS.

Talibani zavračajo odgovornost za napad

Izvršni vodja Afganistana Abdulah Abdulah je za napad okrivil talibane z besedami, da se morajo zavedati, da se z vsakim njihovim napadom krepi odločenost, da jih bodo uničili. Talibani, ki so največja skrajna skupina v državi, so sicer letos zavzeli kar nekaj ozemlja, pri tem pa zadali težke izgube afganistanskim varnostnim silam.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabiulah Mujahid je za AFP zatrdil, da z napadom nimajo ničesar.

To je bil najbolj smrtonosen napad v Kabulu, odkar se je samomorilski napadalec novembra razstrelil sredi verskega srečanja in ubil najmanj 55 ljudi. Od januarja so v prestolnici zabeležili 22 napadov, v katerih je umrlo 540 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih.

Do napada je prišlo po napovedi morebitnega zmanjšanja ameriških sil v državi.