Tradicija sega v leto 1955, ko je lokalni časopis v Koloradu objavil napačno številko za otroške klice božičku. Klici so šli na vojaško številko Letalske obrambe Severne Amerike (Norad) in polkovnik Harry Shoup ni hotel razočarati otrok. Pokazal je iniciativo in ukazal podrejenim, naj odgovarjajo na klice ter otroke seznanjajo z lokacijo božička na nebu.

Z leti se je zadeva razvila v veliko operacijo in danes božička spremlja 1500 prostovoljcev, ki odgovarjajo na telefonske klice in elektronsko pošto. Obstaja tudi interaktivna spletna stran www.noradsanta.org, na kateri se sproti označuje lokacija božička, otroci pa lahko še kaj mimogrede izvedo o določenih krajih sveta.

Norad sporoča, da se božička spremlja s pomočjo satelitov, ki zaznavajo toplotno žarčenje rdečega smrčka jelena Rudolfa, znanega po tej pritiklini. Na spletni strani se tudi vidi, koliko milijard daril je božiček že razdelil.

Za ustrezno božično vzdušje se trudi tudi prva ameriška družina Trump, ki prav tako odgovarja na klice otrok, vendar iz Bele hiše. Za praznike so želeli na Florido, kamor sta se prva dama Melania in sin Barron že odpravila, vendar ju je Donald Trump poklical nazaj, ker je delno zaprl financiranje vlade.