Predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Dodič Fikfakove je konec novembra predavala na srečanju o kemijski varnosti, kjer je naslovila problem rakotvornih snovi v delovnem in življenjskem okolju.

V današnjem sporočilu za javnost, ki so ga posredovali iz ljubljanskega UKC, je spomnila, da je med drugim opozorila na visoke koncentracije benzena v enih od slovenskih toplic, kar nekatere ljudi, ki so informacije o tem zasledili v medijih, še posebej skrbi. »Od mene zahtevajo, da povem, za katere toplice gre, vendar brez konkretnih rezultatov meritev tega ne morem storiti,« je poudarila.

Klinični inštitut za medicino dela po njenih pojasnilih namreč ni inštitucija, ki bi skrbela za kakovost bazenskih vod in izvajala meritve. Se pa kdaj zgodi, da jih zunanje institucije zaprosijo za tolmačenje izmerjenih vrednosti v smislu ocene tveganja za zdravje. Tako je bilo tudi v primeru, ki ga je omenila na srečanju. »Zaradi etične dileme, pred katero sem se znašla ob pomanjkanju dokazov, sem komisijo za medicinsko etiko prosila za nasvet, vendar me ni podprla. Tako brez vsakega konkretnega podatka, dokaza ali podpore nisem mogla javno povedati ničesar,« je še dodala.

Vsem, ki jih skrbi varnost bazenskih vod v toplicah in drugje, Dodič Fikfakova svetuje, da od upravljavcev bazenov zahtevajo podatke o tem, katere snovi in v kakšnih koncentracijah se nahajajo v teh vodah, te podatke pa naj nato preverijo tako kot pri izdelkih preverjajo informacije na embalaži. »Na podlagi teh podatkov, kjer je treba biti pozoren tudi na druge snovi, ne le na benzen, bodo lahko potrošniki izbirali tiste bazene, ki imajo visoke higienske standarde, čisto vodo, nimajo ostrega vonja po kemikalijah ali vidnih dodatkov snovi oziroma kemikalij. Nikakor pa ne moremo govoriti samo o enih toplicah ali enem bazenu, o kakovosti bazenske vode se je treba pozanimati povsod,« je še dodala.