Luka Dončić je v preteklem tednu znova navduševal na parketu. V svojo igro je dodal večjo mero agresivnosti v prodorih, ki jih sedaj zaključuje tudi s silovitimi zabijanji, kar obožujejo gledalci v dvoranah lige NBA. Številne lepe akcije, izjemne kontrole žoge in pregleda igre ne opažamo več samo v Sloveniji, kjer je bil Dončić med tednom razglašen za najboljšega športnika za leto 2018, temveč tudi največji zvezdniki lige NBA. Slabo luč na izjemne predstave mečejo porazi ekipe Dallas Mavericks. Zadnji poraz proti Portlandu je bil že njihov šesti zaporedni in skupno sedemnajsti. Kljub temu pa imajo po 32 odigranih tekmah še vedno realne možnosti za preboj v končnico.

Nov osebni rekord in številne pohvale. Hvalili so ga: James, Rivers, Green, Barkley, Cuban...

Luka je svoj delovni teden začel v noči na sredo, ko je s svojimi soigralci gostoval v Dneverju. Na tekmi, kjer je dosege 23 točk in dodal 12 asistenc, je vknjižil novega, že tretje dvojnega dvojčka. Med tekmo pa je Ljubljančanu izjemen met uspel že po prekinitvi napada.

Sledila je tekma v sloviti dvorani Staples center v Los Angelesu, kjer je Dončić na tekmi proti Los Angeles Clippers dosegel osebni strelski rekord. V statistiko je vpisal 32 točk. Ob izjemnem strelskem večeru, po katerem so pohvale na račun Dončića kar deževale, je Ljubljančan navdušil tudi z novo zaigrano podajo, v kateri se je za trenutke v igri povsem izgubil branilec Clipersov Avery Bradley.

Eden prvih, ki je pohvalil slovenskega košarkarja, je bil trener moštva Clippers Doc Rivers, ki je dejal, da je Luka že sedaj zvezdnik lige.

Zadovoljstva nad letošnjim naborom ni mogel skriti niti direktor ekipe Dallas Mavericks, Marc Cuban, za nekdanjega vrhunskega igralca Charlesa Barkleyja pa je Dončić zagotovo novinec leta. Prav njegova izjava najbolj odmeva, saj je bil Barkley do Dončića zelo skeptičen. Pred naborom lige ga nikakor ni uvrščal med igralce, ki bi si zaslužili visok izbor. Med drugim je dejal, da ne zaupa tujim igralce, ter da je liga v kateri je najkoristnejši igralec star 18 let slaba liga. Že po 32 odigranih tekmah je ta nekdanji odlični košarka enostavno moral spremeniti mnenje in še enkrat več potrdil rek, da se zarečenega kruha največ poje. Vsem slavospevom pa je svoje dodal tudi največji zvezdnik lige NBA Lebron James. Ta je na vprašanje, s katerimi igralci bi si želel biti skupaj v ekipi, navedel tudi Luko Dončića, za katerega je dejal, da je odličen igralec.

Osrečil mladega navijača ekipe Golden State, v Portlandu zadel izjemno trojko za podaljšek

Dončič se je še drugič v sezoni pomeril proti aktualnim prvakom lige NBA Golden State Warriors in vpisal prvi poraz. Slovenski košarkar je odlično odprl tekmo in že v prvi četrtini dosegel 14 točk, navduševal pa je z zanj do sedaj ne pogostimi zabijanji. Ob tem je Dončić med tekmo utrpel udarec in začutil bolečine v kolku, zaradi česar je izpustil zadnjo četrtino in s klopi pospremil poraz svoje ekipe.

Njegovo raznovrstno igro v začetku tekme je pohvalil tudi eden najboljših obrambnih igralcev v ligi Draymond Green, ki mu je Luka povzročil veliko težav. »Ta človek je dober. Postal bo velik problem. Pravzaprav je že problem«, je o Dončiću dejal Green.

Devetnajstletnik je na tekmi pokazal še izjemno človeško plat. V eni od akcij je namreč pristal izven igrišča in pri tem priletel v dečka ob igrišču. Že med tekmo je preveril, ali je z njim vse v redu, na koncu pa je ponovno pristopil do njega in mu podaril svoj podpisan dres.

Izjemnim predstavam v tem tednu je piko na i dodal včeraj proti Portlandu. V statistiko je vpisal še četrtega dvojnega dvojčka (23 točk in 11 skokov) v sezoni. Pogled nanjo kvari le precej skromen met iz igre, ki je bil le malo več kot 30 odstoten. Številni pa še dolgo ne bodo pozabili neverjetne trojke v zadnji sekundi rednega dela.

Kljub temu so košarkarji iz Teksasa tekmo na koncu izgubili, zato ima zadeta trojka manjši pomen, kot bi ga imela v primeru zmage. Zadeta trojka pa ni presenetila vseh njegovih soigralcev. Ti so namreč dejali, da Dončić take nore mete ves čas trenira na treningu. Dennis Smith, jr. je dejal, da se mu je zdelo, da bo šla žoga skozi obroč. »Videl sem že ta met«. »On to izvaja pred začetkom, med treningom in po koncu treninga, res me ni presenetilo, da je zadel«, je še povedal

Košarkarji v ligi NBA sicer nimajo premora niti v času božično-novoletnih praznikov. Luka Dončić bo namreč skupaj s soigralci ta teden na parket stopil trikrat.