Že res, da je branost in izposoja knjig občutno manjša kot nekoč, vendar še vedno velja, da je dobra knjiga »večna«. Na vrhu seznamov izposojenih knjig v praktično vseh slovenskih knjižnicah kraljujejo obvezna šolska čtiva, potrebna za domače branje in maturo in pa zbirka otroških knjig Brina Brihta avstralske avtorice Sally Rippin, ki očitno navdušuje otroke in njihove starše. Za potrebe našega članka smo tako izločili otroške knjige ter knjige, ki so obvezne za šolo in pod drobnogled pregledali ostale izposoje.

Prva ugotovitev je, da med najbolj branimi knjigami v zadnjem letu najdemo veliko knjig, ki imajo letošnjo letnico izdaje. Seveda se med najbolj izposojenimi knjigami najde tudi nekaj klasik, vendar te niso povsem na vrhu. Najbolj zanimivo pa je, da se naslovi najbolj izposojenih knjig v knjižnicah po Sloveniji bistveno ne spreminjajo, praktično vsi radi beremo iste knjige.

V Ljubljani in Mariboru opazna manjša odstopanja

V Mestni knjižnici Ljubljana se pred številnimi obveznimi gradivi, za razliko od ostalih knjižnic, na drugem mestu najpogosteje izposojenih knjig uvršča odrasla knjiga z naslovom Jezero, ki jo je leta 2016 napisal Tadej Golob. Ta knjiga se je sicer veliko izposojala tudi v ostalih knjižnicah po Sloveniji, vendar nikjer ni tako priljubljena kot v Ljubljani. V Mestni knjižnici Ljubljana se visoko najde tudi otroška knjiga z naslovom Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, 2014, ki jo drugje ni moč zaslediti. Obenem pa lahko na drugem koncu Slovenije v Mariborski knjižnici opazimo regionalno preferenco izposoje knjige z lokalno vsebino avtorja Toneta Partiljiča, naslovljeno Ljudje iz Maribora, ki je bila izdana v lanskem letu.

Slovenski knjižni molji imajo enak okus

Na podlagi nabora podatkov, ki smo jih prejeli iz Mestne knjižnice Kranj, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Osrednje knjižnice Celje, na voljo pa so tudi na spletni strani cobissa se na sam vrh bralne lestvice uvrščajo:

1. Lebdenje, Ashley Kristen, 2018

2. Pogodba: kriminalni roman, Mojca Širok, 2018

3. Moški, ki ni poklical,  Rosie Walsh, 2018

4. Izvor, Dan Brown, 2017

5. Zguba: dnevnik: zgodbe ne preveč pametne gdč. Vsevednice, 2016

6. Ogenj, rit in kače niso za igrače, Irena Miklavčič, 2013