Na prizadeto območje so poslali več tisoč pripadnikov policije, vojske in prostovoljcev humanitarnih organizacij, kjer bodo pomagali iskati pogrešane in nudili pomoč preživelim.

Cunami je v soboto zvečer uničil dele obal otokov Java in Sumatra. Rušilni val je brez vnaprejšnjega opozorila udaril na obale na obeh straneh ožine Sunda.

Najhuje je prizadeta indonezijska provinca Pandeglang na zahodu Jave, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz province Serang na Javi in province Južni Lampung na Sumatri. Uničenih je bilo več sto hiš in stavb.

Sprožil ga je izbruh vulkana

Cunami je po ugotovitvah oblasti sprožil izbruh vulkana. Vulkan Anak Krakatoa je v soboto zvečer izbruhnil le 24 minut pred tem, ko je obale zadel cunami.

Cunamiji, ki jih sproži vulkanski izbruh, so sicer relativno redki. V nasprotju s cunamiji, ki so posledica potresov, pa nastopijo povsem nepričakovano, zato oblasti prebivalcev tudi ne morejo posvariti pred bližajočo se grožnjo.

Vulkan Anak Krakatoa (otrok Krakatoe) je nastal okoli leta 1928 na mestu legendarnega vulkana Krakatoa, ki je leta 1883 v kataklizmičnem izbruhu terjal več kot 36.000 življenj. Anak Krakatoa je bil še posebej aktiven od junija, večkrat je v nebo poslal oblake prahu, oktobra pa so deli lave skoraj zadeli neko turistično ladjo, ki je plula blizu otoka.

Indonezijo je sicer katastrofalen cunami prizadel 24. decembra 2004, ko je uničujoč val sledil potresu pred obalo Sumatre. Umrlo je 220.000 ljudi v več državah Indijskega oceana, od tega v Indoneziji 168.000.