Nekateri Britanci navijajo za odhod iz EU po sporazumu, ki ga je sklenila vlada, a ga parlament verjetno ne bo potrdil. Nekateri so za odhod iz EU brez sporazuma, kar bi prineslo kaos. Tretji, ki jih je največ, navijajo za nov referendum, za katerega pa zmanjkuje časa. Nekateri spet navijajo za predčasne volitve, ki so, resnici na ljubo, tradicionalni britanski način razreševanja vprašanj, o katerih se Otočani tako zelo razhajajo, kot se o brexitu.

Kot šef vlade bi nadaljeval izstop iz EU

Za predčasne volitve najbolj navija vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki v brexitskem labirintu od vsega začetka igra nenavadno nejasno vlogo. Pred prvim referendum je bil opazno hladno in nečustveno proti brexitu, po njem pa nič manjši zagovornik brexitskega izida kot vodilni brexitirji, ki ga razglašajo za voljo ljudstva. Toda ta je že nekaj časa zelo jasna, posebej med člani laburistične stranke: 86 odstotkov vprašanih zahteva nov referendum. Po najnovejšem intervjuju v tedniku Obsever je bil Corbyn zato tarča kritik, ker je dejal, da bi nadaljeval brexit tudi, če bi laburisti zmagali na predčasnih volitvah.

Največje razburjenje med člani svoje stranke pa je sprožil z namigom, da v primeru novega referendum ne bi podprl britanskega obstanka v Evropski uniji. Številni ga zato obtožujejo, da je izdal članstvo stranke, ki naj bi ji zaradi njega grozilo, da bo izgubila milijone mladih volilcev, katerih podporo nujno potrebuje za volilno zmago. Velika večina mladih, posebno študenti, po dolgoletni tradiciji voli laburiste. Toda tri četrt mladih je bilo proti brexitu.

Levičar, ki podpira desničarski projekt

Številni enostavno ne razumejo, kako lahko Corbyn, ki je klasični levičar (nekateri ga razglašajo za marksista), podpira brexit, ki je ideološki projekt desnega krila konservativne stranke. Corbyn je v intervjuju dejal, da bi po njegovem laburistična vlada morala nadaljevati brexit, ker bi pravila EU morebitni laburistični vladi preprečila državno podporo različnim panogam britanskega gospodarstva.

Corbynov do EU neprijazen ton je ustvaril vihar kritik med člani laburistične stranke in njenimi volilci tudi zato, ker so septembra prepričali vodstvo stranke, da je v sklepih letnega kongresa sprejelo nov referendum o članstvu v EU kot eno od opcij za razrešitev brexitskega gordijskega vozla. Najbolj glasna je organizacija mladih Britancev Za našo prihodnost (FFS), ki jo vodijo študenti. »Študenti in mladi ljudje ne bomo nikoli pozabili ali odpustili politikom, če bodo zaradi svojih koristi podprli brexit in izdali interese mladih, omejili njihove življenjske priložnosti in jih naredili revnejše,« pravijo. Corbyn je tudi pod pritiskom laburističnih poslancev, ki podpirajo obstanek v EU. V skupni izjavi bodo od vodstva stranke izrecno zahtevali, da podpre nov referendum, če laburistom ne bo uspelo izsiliti predčasnih volitev.