Legendo o potopljenem zvonu vsako leto na božično popoldne uprizorijo člani Društva za podvodne dejavnosti Bled. Tokrat jim bodo pomagali sopranistka Janja Hvala ter plesalke in plesalci plesnega društva BPS iz Radovljice. Dogajanje se bo v Grajskem kopališču na Bledu začelo ob 17. uri, ogled pa je za obiskovalce brezplačen.

Za predstavo prenovili zvok in naročili nov zvon

Društvo za podvodne dejavnosti Bled vsako leto ob uprizoritvi legende izvede še svoj božično-novoletni potop v hladno Blejsko jezero, potapljači in potapljačice pa v svojo družbo povabijo tudi kolegice in kolege iz drugih klubov. »Letos smo legendo zvočno prenovili, potapljači pa so naročili tudi nov zvon,« opozarja predstavnica za odnose z javnostmi destinacije Bled Romana Purkart.

Tako imenovani zvonček želja je leta 1534 vlil Franziskusu Patavinus v italijanski Padovi, so zapisali v Turizmu Bled. V tistem času je na blejskem gradu živela mlada, neutolažljiva vdova. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku.

»Vendar zvonček tja ni prispel. Hud vihar ga je potopil z ladjico in čolnarji vred, še dandanes pa se včasih v jasnih nočeh oglaša iz globin,« pišejo v Turizmu Bled. Obupana vdova je po tej nesreči, kot pripoveduje legenda, prodala vse svoje imetje, izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan v Rimu. Tam je pobožno živela do smrti. Po njeni smrti se zgodba nadaljuje, opozarjajo, saj je papež posvetil nov zvon in ga poslal na blejski otok. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja izpolni, dodajajo na Turizmu Bled.