Debelinko je letos osrečeval dobitnike po skoraj vsej državi, zneski pa so se porazdelili kot le redko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupno so v tradicionalni božični loteriji v soboto razdelili skoraj 2,4 milijarde evrov, kar glede na skupno vsoto to loterijo naredi eno največjih na svetu. Posamične nagrade so medtem manjše in se razdelijo med več dobitnikov.

Glavni dobitek je imenovan El Gordo oziroma Debelinko in znaša štiri milijone evrov. Izžrebali so ga 170-krat, saj so prodali toliko srečk s srečnimi številkami 03347. A Španci v praksi ne kupujejo celotnih srečk, saj ena stane 200 evrov. Večinoma raje kupijo desetino srečke za 20 evrov, zato pa prejmejo tudi samo desetino dobitka oz. 400.000 evrov.

Celotno srečko pogosto skupaj vplačajo člani družine, prijatelji, sodelavci, včasih pa cele vasi.

Spremljanje žrebanja je postalo španska tradicija, mnogi so v tem času prikovani pred televizije, radijske sprejemnike in internet. Tudi letos je izbor potekal v madridski operni hiši Tetro Real.

Največja zmagovalka loterije je sicer španska vlada. Ta si iz naslova tradicionalne igre letos obeta 188,7 milijona evrov davčnih prilivov.