Japonski cesar se je v videoposnetku, ki je bil posnet vnaprej, zahvalil Japoncem in cesarici Michiko, ki se je pred 60 leti kot prva navadna državljanka primožila v japonsko cesarsko družino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tresočim glasom se je dotaknil tudi zapuščine druge svetovne vojne, v kateri se je Japonska borila pod vodstvom njegovega očeta, cesarja Hirohita, ki je umrl leta 1989.

»Pomembno je, da ne pozabimo nešteto življenj, izgubljenih v drugi svetovni vojni, in da sta bila mir in blaginja povojne Japonske zgrajena s številnimi žrtvami in neutrudnimi prizadevanji Japoncev,« je povedal. Ob tem je poudaril pomen »pravilnega« učenja zgodovine generacij, rojenih po vojni. Dejal je še, da mu daje globoko tolažbo, da se njegovo vladanje končuje brez vojne na Japonskem.

Vso vladavino izražal močno mirovno držo

Akihito je na položaj nastopil po smrti očeta leta 1989, odtlej pa je poskušal cesarsko družino približati ljudem, med drugim je pogosto obiskoval manj premožne in družine, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Z govori in potovanji je izražal svojo močno mirovno držo, ki je popolnoma drugačna od agresivne ekspanzivne politike, ki jo je vodil njegov oče.

Cesar je še dejal, da je bila njegova vladavina obdobje, v katerem se je pod japonsko povojno ustavo določila vloga cesarja kot »simbola države«. Njegovega očeta so namreč nasprotno smatrali za polbožanstvo.

Akihito se bo s prestola umaknil 30. aprila prihodnje leto, kar bo na Japonskem prva abdikacija po 200 letih. Njegov najstarejši sin, princ Naruhito bo prestol zasedel naslednji dan, 1. maja istega leta.