Devet od petnajstih ministrstev ameriške vlade je v noči na soboto povečini prenehalo delati, ker kongres in Bela hiša nista našla skupnega jezika o zakonu o proračunskem financiranju. Sporna točka je pet milijard dolarjev (4,4 mrd. evrov), ki jih predsednik Donald Trump zahteva za gradnjo zidu na meji z Mehiko, demokrati v senatu pa bi pristali na 1,6 milijarde za poostren nadzor meje, ne pa za fizični zid.

Rešitve ne bo vsaj do četrtka, saj senat dotlej ne bo zasedal. Lahko pa, da bo že tretje letošnje zaprtje dela zvezne vlade seglo v novo leto. Trump je sicer napovedal, da zaradi iskanja kompromisa ostaja v Washingtonu in da družina božiča v nasprotju s svojo tradicijo ne bo praznovala na posestvu Mar-a-Lago na Floridi. V Belo hišo se zato vrača prva dama Melania, ki je s sinom Barronom že bila na Floridi.

Delno zaprtje zvezne vlade pomeni, da nujne agencije delujejo, precej ministrstev pa v zelo skrčeni zasedbi, med njimi zunanje in za domovinsko varnost ter še nekatera. Ta ministrstva so bila namreč zaradi političnih sporov izvzeta, ko so letos v kongresu potrdili zakon o proračunskem financiranju do septembra prihodnje leto. Zanje so sprejeli ločeni zakon s krajšim rokom, ki se je iztekel v soboto opolnoči.

Predstavniški dom kongresa in senat sta prejšnji teden sicer dosegla proračunski dogovor, ki ni vključeval denarja za zid na meji. Trump je sprva nakazal, da bo to sprejel, potem pa si je pod težo kritik konservativnih krogov in medijev premislil. Predstavniški dom, kjer imajo republikanci večino, je potem sprejel nov osnutek zakona, ki predvideva denar za zid. V senatu pa se to ni zgodilo, ker imajo demokrati, ki zidu nasprotujejo, možnost obstrukcije. Slednjo je sicer mogoče odpraviti, k čemur je Trump tudi pozval, toda vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell temu nasprotuje, ker je to eden zadnjih mehanizmov, ki spodbuja nekaj več strankarskega dialoga.

Trumpu se mudi, kajti 3. januarja prvič zaseda novoizvoljeni kongres z demokratsko večino v predstavniškem domu. S tem bo denar za zid praktično nedosegljiv. Slednji je bil ena njegovih velikih predvolilnih obljub. Trdil je tudi, da bo zid plačala Mehika, a zdaj zanj zahteva proračunski denar.