Spremenjeni proračun je v parlamentarno proceduro poslala vladajoča koalicija desne Lige in evroskeptičnega Gibanja petih zvezd. Senat ga je nekaj čez polnoč potrdil z zaupnico, s čimer so se senatorji izognili razpravi o okoli 700 dopolnilih, kljub očitkom opozicije o odsotnosti prave razprave.

Spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, naj bi novi proračun potrdil v času med božičem in novim letom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je v primeru Italije prvič v zgodovini zavrnila proračunski predlog katere od držav članic. Za Bruselj so bili sporni načrti, v skladu s katerimi naj bi proračunski primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

V kolikor strani ne bi dosegli kompromisa, bi lahko Italiji grozila kazen v višini do 0,2 odstotka BDP. Rim je sedaj pripravljen proračunski primanjkljaj znižati na 2,04 odstotka BDP.

Bruselj v primeru Italije opozarja predvsem na visok javni dolg. Ta znaša 2300 milijard evrov oz. 131 odstotkov BDP države.