V Sloveniji je povprečna idealna temperatura le okoli 130 dni na leto, v preostalih dnevih pa jo je treba umetno vzdrževati. Kurilna sezona traja več kot polovico leta, zato je temperatura v prostorih pomemben dejavnik, ki v dobri meri vpliva na stroške gretja. Vsaka dodatna stopinja nad 20 stopinj zviša stroške gretja za približno šest odstotkov, so zapisali v družbi Informa Echo, ki je izvedla raziskavo.

Lani so zaznali dva pozitivna trenda. V primerjavi z letom 2015 se je za štiri odstotne točke povečal delež gospodinjstev, ki vzdržujejo dnevno temperaturo med 19 do 20 stopinjami, za štiri odstotne točke pa se je zmanjšal delež tistih, ki vzdržujejo dnevno temperaturo med 21 in 22 stopinjami. Ob tem štiri petine vprašanih trdi, da kadar je v stanovanju pretoplo, raje zmanjšajo gretje, kot da bi odprli okno.

V primerjavi z letom 2015 so zaznali povišanje običajne nočne temperature, saj je padel delež gospodinjstev, ki v hiši ali stanovanju vzdržujejo med 17 in 18 stopinj, in narasel delež tistih, ki vzdržujejo temperaturo med 19 in 20 stopinjami.

Nižje temperature v gospodinjstvih z manj člani

V skoraj polovici gospodinjstev je običajna dnevna temperatura v času kurilne sezone med 21 in 22 stopinjami. V slabi četrtini je dnevna temperatura med 19 in 20 stopinjami in v enakem deležu med 23 in 24 stopinjami.

Običajna nočna temperatura v domovih med kurilno sezono je pri več kot tretjini anketiranih gospodinjstev med 17 in 18 stopinjami, pri slabi tretjini med 19 in 20 stopinjami. Skoraj enak delež gospodinjstev vzdržuje nočno temperaturo med 8 in 16 stopinjami (14 odstotkov) in med 21 in 22 stopinjami (11 odstotkov).

Nižje dnevne temperature od 18 stopinj vzdržujejo predvsem gospodinjstva z majhnim številom članov in v obalno-kraški in goriški regiji. Višje temperature od 23 stopinj pa vzdržujejo predvsem gospodinjstva z otroki ter v koroški in pomurski regiji.

Raziskava Reus 2017, katere glavni sofinancer je Borzen, predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki jo Informa Echo v sodelovanju s partnerji izvaja od leta 2009.