Pripor Ghosna je sodišče podaljšalo do 1. januarja, navaja francoska tiskovna agencija AFP. To ne pomeni, da bo v začetku novega leta padli menedžer odkorakal na prostost, saj lahko tožilstvo znova zahteva podaljšanje pripora za 10 dni.

Japonsko tožilstvo preiskuje velik škandal, ki je v avtomobilskem proizvajalcu odjeknil z nepričakovano aretacijo Ghosna 19. novembra. Oblasti vplivnemu menedžerju očitajo tri nezakonita ravnanja. Med drugim naj bi skupaj s svojo desno roko Gregom Kellyjem v petih letih od 2010 skril okoli polovico svojih prihodkov - šlo naj bi za pet milijard jenov oz. skoraj 40 milijonov evrov svojih prihodkov. V naslednjih treh letih naj bi svojo plačo na papirju zmanjšal še za štiri milijarde jenov, ker naj bi se želel izogniti kritikam, da je njegova plača previsoka.

V tretjem skupku obtožb tožilci 64-letniku francoskih, libanonskih in brazilskih korenin očitajo, da je na avtomobilskega proizvajalca prenesel osebno izgubo, ki jo je ustvaril na višku finančne krize, v vrednosti več kot 14 milijonov evrov.

Zaenkrat je uradna obtožnica podana le v prvem primeru, v drugih dveh pa je zadeva še v fazi preiskave.

V Renaultu še niso videli dovolj dokazov za ukrepanje

Predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, ki je vodil sodelovanje z japonskima proizvajalcema avtomobilov Nissanom in Mitsubishijem, sta japonska proizvajalca po aretaciji odstavila z mesta predsednika. Francoski Renault mu medtem stoji ob strani, tako da koncern trenutno vodi začasni direktor, Ghosn pa še naprej uradno drži svoje nazive. V Renaultu trdijo, da še niso videli dovolj dokazov, da bi lahko ukrepali proti uglednemu poslovnežu.

Ghosnova aretacija je sicer razkrila velika nesoglasja v tristranskem partnerstvu med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem. V Nissanu, ki sedaj v zavezništvu ustvari več dobička od Renaulta, so v zadnjem obdobju že pozivali k spremembi razmerij moči med vključenimi stranmi.