Turkmenistanski predsednik, ki ga organizacije za človekove pravice obtožujejo, da vodi enega najbolj represivnih režimov, je s 14-letnim vnukom predstavil svojo pesem Sanje, ki je napisana v angleščini, turkmenščini in nemščini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V videoposnetku, ki so ga najprej predvajali na televizijskem programu Turkmen Ovazi, nato pa je zakrožil po spletu, avtoritarni predsednik sedi za belim klavirjem, za njim pa padajo risane snežinke.

»S čudovito melodijo in iskrenim besedilom je pesem prodrla globoko v dušo vseh poslušalcev in pustila močan vtis,« je dejal napovedovalec na televizijskem programu Turkmen Ovazi.

Pred mediji se najpogosteje pojavlja s svojim vnukom

Predsednikovi svojci se redko pojavljajo na državni televiziji, čeprav je njegov sin Berdimuhamedova Serdar poslanec in namestnik zunanjega ministra. Izjema je le njegov vnuk Kerimguli, sin njegove hčerke, ki je star 14 let.

Turkmenistanski mediji so že v preteklosti predvajali posnetke njunih pevskih nastopov. Nazadnje sta na državni televiziji oblečena v trenirke odrepala domoljubno pesem.

Berdimuhamedov je vodenje Turkmenistana, nekdanje Sovjetske republike, prevzel na volitvah leta 2007, po smrti ekscentričnega predhodnika Saparmurata Nijazova leto dni prej. V mnogočem je ostal njegov zvesti sledilec, saj se med drugim drži njegovih avtoritarnih prijemov in si je dal postaviti zlati kip.