Varnostni svet ZN je v petek soglasno potrdil resolucijo o napotitvi mednarodnih opazovalcev v Jemen, da bi v Hudajdi, preko katere pride v vojni razdejani Jemen večina uvoza, pa tudi vsa humanitarna pomoč, nadzirali prekinitev ognja, za katero sta se sprti strani dogovorili na nedavnih pogajanjih Švedskem.

Cammaerta, ki ga spremlja manjša skupina opazovalcev, je ob prihodu v Aden sprejel Saghir bin Aziz, general, ki vodi vladni del skupnega odbora s hutijskimi uporniki, ki ima za nalogo organizacijo umika enot iz Hudajde. Nato bo odpotoval v Sano, preden bo odšel v Hudajdo, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja jemenske uradne vire.

Hudajda je tarča že več mesecev

Hudajda, ki je v rokah upornikov, je že več mesecev tarča ofenzive provladnih sil ob podpori letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. Ustavitve spopadov so dosegli po vrsti diplomatskih prizadevanj, ki so vrhunec dosegli minuli teden na mirovnih pogovorih na Švedskem, kjer sta se strani dogovorili za prekinitev ognja, ki je stopila v veljavo pred dnevi.

V skladu z resolucijo VS ZN je generalni sekretar ZN Antonio Guterres sedaj poslal predhodnico opazovalne misije za 30 dni, ki bo pod vodstvom Cammaerta začela nadzor prekinitve ognja. Čez teden dni mora Guterres Varnostnemu svetu poročati o stanju na terenu.

Državljanska vojna v Jemnu je trenutno največja humanitarna katastrofa na svetu, saj pomoč potrebuje več kot 14 milijonov prebivalcev. V štirih letih je zahtevala več kot 10.000 življenj.