Po podatkih notranjega ministrstva se je protestov po državi udeležilo okoli 38.600 ljudi, medtem ko jih je bilo pred tednom dni 66.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blizu meje s Španijo je več sto protestnikov oviralo promet, saj so se zbrali blizu cestninskih postaj. Dopisnik AFP je poročal, da je policija protestnike razgnala s solzivcem. Avtocesta je sedaj normalno prevozna, so sporočile oblasti.

Na mejah s špansko regijo Katalonijo so se francoskim pridružili katalonski rumeni jopiči, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije.

O cestnih blokadah protestnikov so poročali tudi blizu meje z Italijo in na mostu v Strasbourg blizu nemške meje.

V Parizu to soboto bolj mirno

V Parizu, ki je bil v minulih sobotah prizorišče nasilnih spopadov med protestniki in policijo, je na več manjših protestih danes sodelovalo okoli 2000 ljudi, medtem ko jih je bilo minulo soboto okoli 4000. Na Elizejskih poljanah je bilo mirno. V Parizu je prišlo do nekaj nasilja, tako da je policija prijela 142 protestnikov, tudi vodjo rumenih jopičev Erica Droueta. 19 so jih pridržali.

Zaradi strahu pred neredi so oblasti bližnjega Versaillesa zaprle tamkajšnjo glavno turistično znamenitost, Versajsko palačo z vrtovi. Okrepili so varnost. Potem ko je preko Facebooka udeležbo na protestu napovedalo več kot tisoč ljudi, jih je na koncu prišlo le okoli 60.

Več sto protestnikov se je zbralo v mestih Lyon, Marseille, Rouen in Bordeaux. Policija pa je s solzivcem razgnala okoli 80 protestnikov pred hišo predsednika Emmanuela Macrona v kraju Touquet.

Število protestnikov upadlo

Vsekakor je število protestnikov pomembno upadlo glede na minulo soboto, po kateri je vlada prisluhnila nekaterim zahtevam protestnikov. Po vrhuncu 17. novembra, ko se je protestov udeležilo 282.000 ljudi, jih je bilo teden kasneje 166.000, minulo soboto pa 66.000.

Po spodnjem domu je v petek zvečer še zgornji dom parlamenta sprejel nujne socialne ukrepe v vrednosti 10 milijard evrov, s katerimi želi vlada pomiriti protestnike. V letu 2019 bodo tako v skladu s sprejetim zakonom minimalno plačo zvišali za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist med 3,8 milijona in pet milijonov gospodinjstev. Upokojenci z manj kot 2000 evri pokojnine mesečno pa bodo oproščeni davka. V zakon je vključena tudi obljuba predsednika Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta ter plačilo nadur ne bosta več obdavčena.

Protesti, ki so od 17. novembra zahtevali devet življenj, pogosto zaradi prometnih nesreč, so v noči na danes zahtevali še eno življenje. V prometni nesreči je umrl voznik, ki je na jugu Francije trčil v tovornjak, ki je stal zaradi blokade protestnikov, navaja AFP navedbe notranjega ministrstva.