Letališče je danes na svojih spletnih straneh sporočilo, da je odprto in da nameravajo izvesti vse načrtovane polete, ki jih je za danes predvidenih 757 s 124.484 potniki.

Kljub temu so potnike opozorili na možnost zamud in odpovedi, saj si morajo opomoči po treh dneh motenj. Zato so potnike pozvali, naj še preden pridejo na letališče pri svojih letalskih družbah preverijo, ali je njihov let potrjen.

To so objavili nekaj ur po tem, ko je policija sporočila, da so na območju Gatwicka v zvezi z "zločinsko uporabo dronov" v petek prijeli dve osebi. Gre za 47-letnega moškega in 54-letno žensko, ki prihajata iz kraja Crawley blizu letališča, navedbe policije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še sporočili s policije, sta osebi priprti zaradi suma »motenj storitev civilnega letališča z namenom ogrožanja operacij ali oseb«.

Dron lahko povzroči pravo katastrofo

Droni zelo ogrožajo letalski promet, saj bi lahko med drugim med letom trčili v potniško letalo ali pa bili posrkani v motor letala, kjer bi njihova močno vnetljiva litijeva baterija lahko povzročila katastrofo.

Na policiji so še dodali, da preiskavo nadaljujejo, javnost pa pozvali k posredovanju morebitnih informacij. Potnike in ljudi, ki živijo blizu letališča, so pozvali k pozornosti in prijavi sumljivih dogodkov.

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek je nato letališče ostalo skoraj ves dan zaprto, v petek pa je bilo večinoma odprto, vendar promet zaradi številnih odpovedi še ni mogel v celoti steči normalno.

Odpovedati so morali več kot 100 letov

V času, ko je bilo letališče zaprto, so zabeležili kakih 40 poročil o dronih. Prizadetih je bilo več kot 140.000 potnikov, odpovedanih pa več sto letov.

Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, zaradi katerih bi to lahko označili za terorizem. Na letališču medtem še naprej ostajajo v veljavi dodatni ukrepi za preprečitev motenj v prometu.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.

Ministrstvo za transport je po zapletih na Gatwicku napovedalo nove ukrepe. "Prihodnje leto bodo sledili novi zakoni, skladno s katerimi bodo morali biti uporabniki dronov registrirani, prestati pa bodo morali tudi varnostne teste," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva.