Nadškof in predsednik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Anton Stres je v pismu za javnost ljubljansko občino oziroma javno podjetje Žale obtožil, da na ljubljanskem osrednjem pokopališču ne želi pokopati posmrtnih ostankov Romov, pobitih v času druge svetovne vojne, ki so jih izkopali v lanskem letu. Novembra lani so pod vodstvom vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki jo vodi Jože Dežman, v Iški izkopali posmrtne ostanke Romov, ki naj bi prihajali iz Vrbljen in Podpeči. Našli so okostja 53 žrtev, tako odraslih kot mladoletnih, tudi 25 otrok, mlajših od 14 let. Po navedbah Dežmanove komisije so jih maja 1942 ubili partizani.

»Odklonitev možnosti pokopa pobitih mož, žena in celo otrok, ki jih država želi pokopati na osrednjem ljubljanskem pokopališču Žale, uprava pokopališča pa to zavrača, je nezaslišana in nesprejemljiva,« je Stres zapisal v imenu Slovenske škofovske konference in dodal, da je ureditev pokopa in pokopnega prostora za žrtve medvojnih in povojnih pobojev na osrednjem slovenskem pokopališču v javnem interesu države, prav tako kot že urejena mesta pokopa in spomina na številne druge žrtve. »Zato podpiramo prizadevanje pristojnih državnih organov, da javno podjetje Žale spremeni svojo odločitev glede dovoljenja za pokop izkopanih romskih in drugih žrtev medvojnih in povojnih pobojev, ter pozivamo župana glavnega mesta, da spremeni svojo izključevalno držo,« je dodal Stres.

Žale Stresu očitajo neresnično izjavo

Javno podjetje Žale v odgovoru Škofovski konferenci očita »dokazljivo neresnično izjavo«. Pravijo, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo avgusta lani podalo poizvedbo na Žale in ljubljansko mestno občino o možnosti prostorske rešitve za pokop oziroma prekop posmrtnih ostankov žrtev iz več množičnih grobišč po Sloveniji. Kot navaja mestno javno podjetje, so Žale ministrstvu odgovorile, da je ljubljanska občina v minulih letih vložila veliko sredstev v širitve pokopališč v Ljubljani za potrebe pokopov svojih občanov in da glede na že izvedene širitve in izkazane potrebe ocenjujejo, da na pokopališču Žale ni primernega praznega prostora za prekope pokojnikov iz Slovenije.

Pravijo, da je ministrstvo, »namesto da bi poiskalo drugo pokopališče z ustreznejšimi prostorskimi možnostmi za tovrstne pokope, novembra 2017 in ponovno avgusta 2018 podalo vlogo za pokop žrtev romske narodnosti, ki so bile izkopane iz grobišča Iške in Mačkovec in ki so trenutno v Mariboru«. V javnem podjetju Žale menijo, da je ravno na pokopališču Dobrava v Mariboru, kjer je že zdaj veliko vojnih grobišč, dovolj prostora za pokop žrtev. aro