Bralci, poslušalci in gledalci sodelujočih medijev ste med 26 kandidati izbrali finaliste izbora za slovenski avto leta 2019. Zmagovalec bo znan na finalni prireditvi v nedeljo, 13. januarja, prihodnje leto, ko bo tudi žrebanje nagrad. S pošiljanjem glasovnic in glasovanjem po spletu ste v finale poslali tri avtomobile, ki sodijo v razred športnih terencev, kar se je zgodilo že drugo leto zapored in jasno priča o tem, da je tovrstna karoserijska oblika tudi pri nas vse bolj priljubljena, ter dva, ki ju v osnovi uvrščamo v kategorijo petvratnih kombilimuzin, a sta na voljo tudi v karavanskih različicah. Če vsem omenjenim dodamo imena in priimke, so letošnji finalisti torej škoda karoq, volkswagen T-roc, ford focus, kia ceed in volvo XC40, ki so v natančno takem vrstnem redu po zaslugi omenjenih glasov prejeli prvi paket finalnih točk, po vrsti od prvega do zadnjega: 6, 4, 3, 2 in 1 točko. Precej blizu petemu mestu je bil sicer tudi trojček citroën berlingo-opel combo-peugeot rifter, ki ga je volvo XC40, ko smo preštete glasove pretopili v točke, premagal za vsega eno.

Ker je sodelujočih medijev letos več kot v minulih letih, omenjene točke sicer zajemajo šele desetino vseh možnih. Zdaj, ko vemo, kdo je ostal v boju za lovoriko, smo na potezi člani vseh sodelujočih medijev – še enkrat bomo temeljito ocenili vsakega od finalistov in jih z enakim točkovnikom ovrednotili še sami. Točke, ki jih bo tja vsako od devetih uredništev ali združenih uredništev medijev iz iste hiše prineslo v zapečatenih kuvertah, bomo razkrili na finalnem glasovanju v nedeljo, 13. januarja prihodnje leto, skupni seštevek vseh pa bo dal končnega zmagovalca – slovenski avto leta 2019. Seveda bomo o vsem skupaj izčrpno poročali tudi na teh straneh.

Ljubitelji avtomobilizma v sodelujočih medijih ste letos skupno poslali ali oddali po spletu 23.744 glasovnic, od tega bralci Dnevnika in Nedeljskega dnevnika 3983, pri čemer znova veliko večino v pisni obliki na dopisnicah (po pošti ste poslali kar več kot polovico vseh glasovnic sodelujočih medijev oziroma 3565). Ob tem je zanimivo, da je bil končni vrstni red pri naših bralcih malce drugačen. Po vrsti so si tako sledili ford focus, škoda karoq, volkswagen T-roc, kia ceed in audi A6, ki bi ga naši bralci torej v finalu videli raje kot volva XC40 – ta je pri nas zasedel šele sedmo mesto. Smo se pa pri štetju glasov prepričali, da je pri nagradnem vprašanju velika večina napisala pravilen odgovor, ki se glasi: izbor za slovenski avto leta letos poteka sedemindvajsetič. Prav od odgovora – in seveda še bolj od sreče pri žrebu – pa je odvisno tudi, ali lahko dobite katero od treh nagrad, ki jih bomo prav tako izžrebali na finalnem glasovanju: kartico Petrol kluba z dobroimetjem 1000 evrov, štiri pnevmatike bridgestone do premera 17 palcev ali komplet profesionalne vrhunske avtokozmetike juvi koch-chemie.