S tekmami 12. kroga se redni del košarkarske lige ABA preveša v drugi del. Slovenska predstavnika v prvem nista blestela. Krka trenutno zaseda povsem zadnje mesto, medtem ko ima Olimpija le zmago več. Tako Ljubljančani kot Novomeščani si želijo v preostalih enajstih krogih izboljšati položaj, predvsem pa se v zadnjih tednih ne zaplesti v boj za obstanek. V 12. krogu bodo vsaj na papirju lažjega nasprotnika imeli zmaji, ki bodo jutri gostovali v Baru pri Mornarju, ki si s Krko deli zadnje mesto na lestvici, medtem ko bo dolenjsko moštvo na delu šele v ponedeljek, ko bo ob 18. uri gostilo evroligaško Budućnost.

V zmajevem gnezdu je bilo v četrtek, na zadnji dan, ko je bilo v ligi ABA še mogoče registrirati nove igralce, precej vroče. Najprej je prišla novica, da se v klub vrača Domen Lorbek, ki je v letošnji sezoni doslej nosil dres Igokee in bo prinesel prepotrebne izkušnje, nekaj ur kasneje pa se je uresničilo tisto, kar se je napovedovalo že dalj časa – Ljubljano je zapustil Blaž Mesiček. Enaindvajsetletni občasni slovenski reprezentant na parketu ni kazal tistega, kar je vodstvo kluba od njega pričakovalo, ob tem pa je bilo mogoče slišati, da je pogosto kalil vzdušje v slačilnici. Zanimivo je, da se Olimpija ni odločila za okrepitev na položaju organizatorja igre, ki jo močno potrebuje, kar je po porazu v Fibini ligi prvakov priznal tudi trener Saša Nikitović.

Jutrišnji obračun proti Mornarju bo za Olimpijo izredno pomemben. V primeru zmage bi se Ljubljančani priključili boju za peto mesto, ki prinaša nastopanje v Ulebovem evropskem pokalu v prihodnji sezoni, medtem ko bi jih poraz znova pahnil proti dnu lestvice. Nikitović je od prihoda močno dvignil predstave moštva na parketu in v ligi ABA dobil obe ključni tekmi proti FMP in Krki ter bil blizu presenečenja tudi proti Cedeviti v Zagrebu. »V tem trenutku je Mornar v enakem položaju kot mi. Oboji si želimo pobegniti z dna lestvice lige ABA. Po reprezentančnem premoru je črnogorska ekipa najprej dosegla zelo pomembno zmago proti FMP, v zadnjem krogu pa so košarkarji iz Bara proti Cedeviti izgubili le po spletu nesrečnih okoliščin, saj so bili praktično vso tekmo v vodstvu. Mornar je v zadnjem mesecu močno dvignil raven igre, poleg tega so kar precej prevetrili zasedbo. Našli so ritem, ki prinaša dobre igre, kar so dokazali tudi v evropskem pokalu, kjer so sicer izgubili na zadnjih dveh tekmah proti Fraportu in Unicaji, a kljub temu pokazali zelo dobro igro. V Bar se odpravljamo osredotočeni na našo igro, želimo pa doseči novo zmago. Za naše tekmece bo prihajajoča tekma zelo pomembna, mi pa jo bomo začeli neobremenjeni, a maksimalno osredotočeni na vse naloge, ki si jih bomo pred začetkom zadali. Če se nam ponudi priložnost za peto zmago v tej sezoni, jo bomo zagotovo izkoristili,« napoveduje Saša Nikitović.

Liga ABA, 12. krog: Zadar – FMP sinoči, danes ob 17. uri: Cibona – Crvena zvezda, ob 19. uri: Partizan – Cibona, ob 21. uri: Mega Bemax – Igokea, jutri ob 17. uri: Mornar – Olimpija, ponedeljek ob 18. uri: Krka – Budućnost.