Celjska dvorana Zlatorog je včeraj praznovala pomemben jubilej – 15-letnico slovesnega odprtja in premierne tekme osmine finala evropske lige prvakov proti španski ekipi Ademar Leon. Na prvi tekmi v Španiji so takrat Celjani izgubili s kar 13 goli razlike (25:38), na povratnem dvoboju 21. decembra 2003 v nabito polnem Zlatorogu (5500 gledalcev) pa poskrbeli za prvovrstno senzacijo: zmagali so z enako razliko kot Ademar doma (34:21; Vugrinec 9, Rutenka 8, Kokšarov 6…), toda napredovali v četrtfinale zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh, sezono pa končali kot prvaki Evrope.

Na jutrišnjem derbiju v Zlatorogu seveda ne bo toliko gledalcev in tako velik vložek, kljub temu pa bo odločal o prvem mestu na lestvici slovenske lige in naslovu jesenskega prvaka. Celjani so trenutno prvi s točko prednosti pred Ribničani (26:25), edini poraz na slovenski sceni v dosedanjem delu letošnje sezone pa so 26. septembra doživeli prav v deželi suhe robe. V zadnji minuti je pri izidu 21:21 domači vratar Nebojša Bojić ubranil sedemmetrovko Galu Marguču, zmagoviti gol za Ribničane (22:21) pa je tri sekunde pred koncem tekme dosegel krožni napadalec David Kovačič, s sedmimi doseženimi goli tudi najboljši strelec derbija.

Ribničani usodni za Tamšeta

Poraz v Ribnici (prvi celjski po skoraj treh letih in neuspehu oktobra 2015 proti Mariboru) je bil dokončno usoden za takratnega trenerja Branka Tamšeta. Nasledil ga je Tomaž Ocvirk, ki bo s svojo ekipo jutri skušal prispevati svoj delež k jubileju Zlatoroga. Celjski kapetan David Razgor se zelo dobro zaveda težke preizkušnje na zadnji tekmi v letu 2018: »Ribnica je trenutno najtežji nasprotnik v slovenski ligi. Na tekmo se pripravljamo enako kot na dvoboje v evropski ligi prvakov. Zavedamo se, kako velik vložek je v igri, za nas pa bi bilo odlično oditi na zimski odmor s kar tremi točkami prednosti. Prav tako se dobro zavedamo, da nam je Ribnica zadala edini poraz v domačih tekmovanjih v tej sezoni. Poraz smo skušali pozabiti, zdaj pa je napočil čas, da po nedeljski tekmi tudi Ribničani začnejo razmišljati o njej na podoben način, kot smo mi morali po septembrskem porazu pri njih.«

Ekipa Riko Ribnica je še edina neporažena ekipa v slovenski ligi, vendar ima točko zaostanka za pivovarji, saj je kar trikrat remizirala: doma proti Gorenju (30:30) in Jeruzalemu Ormožu (26:26) ter na gostovanju pri Krki v Novem mestu (27:27). Toda v nasprotju s Celjani, ki so sredino generalko v osmini finala pokala Slovenije proti Mariboru Braniku opravili z odliko (zmaga s kar 42:25), se je Ribnica zelo namučila s Slovanom. Po 16 izenačenjih na Kodeljevem so gostje le zmagali s 26:25, zmagoviti gol pa je tik pred koncem znova dosegel David Kovačič.

Gostje se zavedajo maščevanja

Kapetan Mitja Nosan pred tekmo v Zlatorogu (za ribniške navijače je organiziran tudi avtobusni prevoz) napoveduje: »Pričakujem zelo trdo tekmo, ker bodo gostitelji zagotovo naredili prav vse, da se nam maščujejo za poraz v Ribnici. Mislim, da smo mi v dosedanjem delu sezone osvojili več točk, kot smo pričakovali. S to mislijo tudi odhajamo v Celje povsem brez pritiska in živčnosti ter sproščeni, toda to seveda ne pomeni, da ne bomo dali od sebe maksimuma in odigrali borbeno kot vedno. Imeli bomo veliko podporo s tribun, zato upam, da bo tekma še toliko bolj zanimiva za vse gledalce.«

Pari 15. kroga, danes ob 17. uri: Maribor Branik – Urbanscape Loka, ob 18. uri: Krka Novo mesto – Dol TKI Hrastnik, ob 19. uri: Jeruzalem Ormož – Sviš Ivančna Gorica, Dobova – Trimo Trebnje, ob 20.30: Koper 2013 – Gorenje Velenje, jutri ob 16.15: Celje Pivovarna Laško – Riko Ribnica.