Dvainštiridesetletni Aleš Bržan je na današnji konstitutivni seji prisegel kot novi koprski župan in po 16 letih na čelu občine zamenjal Borisa Popoviča. Svetniki so njegovo imenovanje potrdili po tem, ko so zavrnili Popovičevo pritožbo in zahtevo po ponovnem štetju glasov.

»V veliko čast mi je, da vas lahko v tem predprazničnem času pozdravim kot novi župan Kopra. Čas je, da zgladimo razprtije in si prizadevamo za reševanje nasprotij in iskanje kompromisnih rešitev, ki so v skupno korist. Premagovanje nezaupanja ne bo enostavno, bo pa vredno našega truda. Na pot stopam z optimizmom in trdnim prepričanjem, da bomo z dobrim in poštenim delom razvoj Kopra še pospešili,« je Bržan med drugim povedal v prvem govoru na županskem stolčku in prisegel, da bo občino vodil vestno in odgovorno.

Druga zavrnitev ponovnega štetja glasov

Popovič se je po neuspehu pri občinski volilni komisiji s prošnjo po ponovnem odpiranju volilnih skrinjic obrnil še na občinski svet. »Dejstvo je, da so se ugotovile napake. Dejstvo je, da je volišč kar nekaj. Želimo si, da se prešteje glasovnice še enkrat. Predsednik občinske volilne komisije je večkrat povedal, da je pri ugotovljenih napakah šlo za človeško napako. Radi bi videli, koliko teh človeških napak je še bilo,« je še enkrat pozval svetnike k premisleku in povedal, da tega ne zahteva zato, ker bi do kogarkoli čutil kakšne zamere.

Občinski svetniki, ki so bili imenovani v mandatno komisijo, so si za odločanje vzeli dve uri in pol časa, nato pa občinskemu svetu predlagali, naj Popovičevega predloga ne podpre. »Po slišanih argumentih in poročilu občinske volilne komisije smo ocenili, da je občinski svet politični organ in ne razsodišče. Bliže nam je odločitev, naj o tem odloča sodišče. Čim prej je treba priti do tega. Mandatna komisija zato predlaga sprejem sklepa, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana mestne občine Koper,« je odločitev mandatne komisije povzel njen član Janez Starman. Občinski svet je mnenju komisije pritrdil, zavrnil pritožbo Borisa Popoviča in mu s tem omogočil, da se pritoži na upravno sodišče. To mora o pritožbi odločiti v roku 30 dni od njene vložitve.

Sejo občinskega sveta je na začetku spremljal protest kakih sto Popovičevih podpornikov. Z vzkliki »Popoviča ne damo« in nekaj transparenti so ga pospremili na sejo, nato pa se mirno razšli.

Dosedanji župan Kopra Boris Popovič je bil po seji redkobeseden. »Ste videli, še o sedežnem redu se nismo mogli poenotiti. Enostavno nam vsiljujejo, kje bo kdo sedel, brez nobenega usklajevanja, to se nikoli ni dogajalo doslej v Kopru, 16 let sem bil župan,« je komentiral različne poglede na to, kako bodo svetniki poslej sedeli v občinski dvorani. »Naredili smo ogromno, Koper je v razvoju, to je kot dirkalni avto, ki ga sedaj upravlja ne vem kdo. Upam, da ne bo šel kmalu v zid,« je dejal in zapustil Pretorsko palačo brez odgovora na to, ali se bo pritožil na upravno sodišče.