Senzacijonalna odkritja u Zagrebu

ZAGREB, 5. (Izv.) Policija je pred par dnevi prišla na sled družbi, ki je utihotapljala kokain v velikih množinah. Radi te zadeve je danes aretirala uglednega zagrebškega zdravnika dr. Mrvoša. Po materijalu, ki ga je policija zbrala, je dr. Mrvoš eden glavnih udeležencev pri tej aferi. Drugi član tihotapske družbe je razprodajalec časopisov, invalid Alar.

Preiskava, ki jo je policija uvedla, je ugotovila, da je Alar utihotapljal kokain v svoji leseni nogi iz Avstrije. Zagreb je zalagal s kokainom dobršen del Evrope. – Največ kokaina so drzni tihotapci eksportirali v Pariz, kjer so imeli svoje pomagače. Tudi v Italiji so si preskrbeli pajdaše. (…)

Aretacija uglednega zagrebškega zdravnika je seveda vzbudila v mestu veliko pozornosti. (…)

Edinost, 6. avgusta 1926

Belo mamilo je v obliki jedilne sode oškodovalo celo vrsto osleparjenih

Ljubljana, 20. decembra. Danes dopoldne se je pričela pred malim kazenskim senatom, v katerem sodelujeta pod predsedstvom s. o. s Lederhasa kot prisednika gg s. o. s. Kralj in Javoršek, nova velika razprava proti desetim obtožencem zavoljo širokopoteznih prevar na račun lahkovernih ljudi, ki so se pečali z nakupom kokaina. Današnja razprava je v zadnjih letih že tretja te vrste. Prva je bila l. 1934 proti enajstorici obtožencev, druga pa v začetku tega leta. Drzne prevare prodajalcev in prekupčevalcev kokaina je energično vzel v roke državni tožilec dr. Fellaher, ki je imel z njimi nemalo opravka. (…)

Jutro, 21. decembra 1937

Kokainski sleparji pred sodiščem

Ljubljana, 20. decembra. Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je 14. januarja letos pričel velik proces proti kokainskim sleparjem, ki so mnoge lahkoverne interesente opeharili za najmanj 150.000 din, ko so jim prodajali namesto pristnega kokaina v dozah sodo, fižolovo moko in druge ničvredne zmesi. Kupčije s kokainom donašajo prebrisanim špekulantom prav čedne dohodke. Neka dobro organizirana družba sleparjev pa se je spravila, da je začela slepariti s ponarejenim kokainom. Ne samo 150.000, marveč še mnogo višje vsote so spravili ti sleparji v svoje žepe. Prvi proces je imel za posledico, da so prišle še druge sleparije na dan. Danes se je ob 8 pričel nov proces, ki je določen za najmanj dva dni. Glavar te družbe je trgovec Pavel Širok, doma iz Solkana. Državno tožilstvo predlaga za njega, da ga po prestani kazni za vedno izženejo iz Jugoslavije.

Širokova družba je še drugih 18 oseb in interesentov opeharila za najmanj 200.000 din. V enem letu je družba imela velikanski poslovni promet. Razmetavali so z jurji. Nekatere kupce so odrli za prav čedne vsote. (…)

Slovenec, 21. decembra 1937

Popoln preokret v »kokainski« aferi

Ljubljana. 21. decembra. Zasliševanje Kališnika, Žumerja in Novaka je trajalo snoči do 23.30 ure. Razprava se je nadaljevala danes ob 8. uri.

Obtoženec Kališnik je prekosil vse ostale obtožence po naivnosti svojega zagovora. Kratkomalo je vse zanikal in se izmotaval tako nerodno, da mu je končno predsednik moral reči, naj se zagovarja kakor mu je pač drago, on bo zapisal itak vse, pa če je še tako neumno.

Že pri zasliševanju glavnih obtožencev so bili sodniki radovedni, od kod so obtoženci dobivali kokain, pravega ali lažnega. Toda obtoženci so, kakor je omenil predsednik, raje vzeli na svoja ramena trenotno zlo in sedanje sitnosti, niso pa tvegali izdajanja svojih poslovnih skrivnosti. (…)

Jutro, 22. decembra 1937

Proces proti kokainistom preložen

Ljubljana, 21. decembra. Prvi dan procesa je bil določen edino le zaslišanju obtožencev, ki so se v svojih izjavah venomer zapletali in so se skušali kolikor toliko razbremeniti. Snočnja obravnava je trajala do 23.30, na kar je bila prekinjena. Davi pa se je pričelo zaslišanje povabljenih prič, ki so močno obremenjevale obtožence. (…)

Današnji proces je pokazal žalostno sliko, kako se je vršil eksport kokaina in sličnega blaga v Italijo, kjer so imeli prekupčevalci še večje dobičke, kajti to mamilo ima pot v Azijo in Egipt, kjer se prodaja za 150 in tudi 300 % dražje, kakor so nabavi v Jugoslaviji, ki je nekak teren za velike tihotapce kokaina iz Nemčije na Orient. (…)

Z največjo napetostjo je bila pričakovana popoldanska obravnava, ki se je pričela ob 17 in so ji sledili prav viharni prizori.

Državni tožilec dr. Julij Fellacher je naposled predlagal nove dopolnilne dokaze, kakor tudi nove priče in je proti dvema osebama že zdaj napovedal kaz. postopanje. Gre za nove sleparije, ko so bile lahkoverne stranke opeharjene za 20.000 in tudi še več tisoč din. Tudi obramba je predlagala nove priče. Senat se je po kratkem posvetovanju odločil, da se obravnava preloži na nedoločen čas in da se vsi spisi vrnejo preiskovalnemu sodniku v svrho spopolnitve dokazov. (…)

Slovenec, 22. decembra 1937

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.s